Oregonski Noir iz Fernetici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Pinot crni Gemini
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Capo
Lokacija: Fernetici/zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: teleci odrezak sa žara
Ocjena: 9/10
Cijena (vpc): 105 kuna (kod proizvodaca)

Vinarija Capo iz Fernetici pocela je ostvarivati obecanja koja je na predstavljanju baznih etiketa iz berbe 2009. u svibnju 2010., na raskošnoj gala veceri u restoranu Mediterraneo hotela Monte Mulini, dao enolog Elvis Visintin.

Naime, potonji je tada rekao da za kvalitetna crna vina ipak treba malo više vremena i da u vinogradima ima izvrstan materijal koji ce pretociti u izvrsno vino. Dakle, lani je na red došla linija Stelle, koja je odležavala u drvu i dano joj je odredeno vrijeme za sazrijevanje.

Danas bih se posvetio neobicnoj sorti za istarsko podneblje, a to je pinot crni iz linije Stelle - Gemini. Berba je te tople 2009. bila sredinom rujna, a prinos po trsu oko jedan kilogram. Vinogradi na poziciji Kršete stari su oko 20 godina, a nalaze se na dubokoj crvenici i položeni su na ravnome terenu.

Nakon berbe uslijedila je fermentacija od deset dana te nakon toga još dodatnih pet dana maceracije. Nakon toga vino ide na 18-mjesecno odležavanje u drvo. Visintin se odlucio na kombinaciju rabljene barrique bacvice od 225 litara i tzv. tono bacve od 500 litara. Vino je u boce punjeno u travnju 2011., a onda je u bocama provelo još sedam mjeseci pred puštanje na tržište.

Visintin je odabrao lijepu povezanost s prirodom i tradicijom te vino nije ni bistrio ni filtrirao. Meni ovo vino slici na izvrsne pinot noire iz americke regije Oregon, te sam siguran da ce se Amerikanci koji probaju ovakva vina oduševiti njima.

Ovo vino ima lijepu rubinsko crvenu boju, doduše neobicnu za sortu, no nije filtrirano pa je djelomicno bistro i gusto. Miris mu je intenzivan i izražen, a kakvoca jako fina. Dok se nije otvorilo, na nosu mi je dominirala vanilija, koja potjece od drvene bacve, no nakon otvaranja uslijedila je nota borovnice, a ide malo i prema crnoj kupini. Nakon toga imam i jednu notu suhe šljive s blagom dozom cokolade, a na kraju mi dolazi i nota neceg biljnog, cini mi se kao morske alge.

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane je svježe, tanicno i mineralno te punoga tijela. Uravnoteženo je mada možda malo preteže desna tvrda strana s taninima i svježinom, no na lijevoj to toplina ipak uspije pokriti. U ustima ima izraženu intenzivnost te lijepo traje, a kakvoca je fina. Harmonicno je i spremno za pice, a mislim da može trajati još barem sedam do osam godina mada bi na slijepom testiranju teško bilo pogoditi o kojoj se sorti radi.


Podijeli: Facebook Twiter