Orco grupa prijeti Vladi tužbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se u roku od tri mjeseca ne nade zadovoljavajuce rješenje, slucaj Suncani Hvar ide na medunarodni sud. Rekao je to Jean-François Ott, izvršni direktor hvarske turisticke tvrtke, u petak za portal EuroBusiness Media.

Ott je, govoreci o aktualnim dogadanjima oko ove hotelske perle, podsjetio da je Orco u Hrvatsku došao prije pet godina, uložio 65 milijuna eura i postao najveci pojedinacni dionicar s udjelom od 55 posto. Hrvatska strana, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) je pritom imao odredene obveze, od kojih ni jedna nije ispunjena.

Stoga je i poslano pismo u Zagreb, koje bi vec trebalo biti na Vladinom stolu. U Orcu su Vladi dali tri mjeseca da nade zadovoljavajuce rješenje ili idu na medunarodni sud ne bi li zaštitili svoje interese i ulaganje.

Ott je govoreci o mogucoj tužbi rekao da se nada da u Hrvatskoj ima dovoljno razumnih ljudi koji su svjesni svojih interesa - ne samo interesa za ulaskom u Europsku uniju, vec da se ljude tretira pošteno i jednako.

Rekao je i da je u policiji ispitivan o operativnim stvarima i placanjima dobavljacima, o cemu su slobodno mogli govoriti i operativni menadžeri, te da je nelogicno da tvrtka, nakon što je u Suncani Hvar uložila 65 milijuna eura, sada krade sama od sebe.

Pitanja koja su postavljana u policiji ocijenio je cudnima, kao i cjelokupan postupak privodenja koji je, istaknuo je, bio politicki motiviran cinjenicom da HFP na sjednici Glavne skupštine dan ranije nije glasao za restrukturiranje tvrtke.

Na pitanje novinara osjeca li se diskriminiranim kao investitor u Hrvatskoj, Ott je odgovorio - definitivno da.

- Došli smo u ovu zemlju prije pet godina sa željom da ulažemo na duge staze. Kad ulažete u nekretnine, trebate imati viziju od 5, 10 do 20 godina, dugorocnu, i imali smo je, rekao je Ott. Naveo je da su se tijekom pet godina, uz ostalo, sreli s visokim porezima i opcenito lošem tretiranju Orca kao investitora.

Zbog 55 posto udjela Orco je, dodaje Ott, odgovoran za poslovanje tvrtke, zaposlene i klijente. Posao se na svakodnevnoj razini nastavlja kao i obicno.

- U ponedjeljak se vracamo na posao i fokusiramo na klijente, zakljucio je Ott. Inace, Orco grupacija na podrucju jugoistocne Europe ulaže 15 godina, tijekom kojih je investirano oko 2 milijarde eura.

Celni covjek Orca u Hrvatskoj ovih je dana bio ažuran u davanju izjava stranim medijima pa je tako za list E15 najavio ce Orco ove godine pokrenuti 20 posto više projekata nego lani, kao i da se ocekuje ukupan prihod u 2010. izmedu 280 i 300 milijuna eura.

Orco je bio prisiljen restrukturirati svoj dug nakon što je njegovo poslovanje proteklih nekoliko godina pritisnuo pad tržišta nekretninama.


Podijeli: Facebook Twiter