Orban: Važno ubrzati pregovore s Hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strateški je važno ubrzati i završiti pristupne pregovore s Hrvatskom, rekao je u intervjuu za internetsku stranicu Vijeca EU-a Viktor Orban, premijer Madarske, zemlje koja od subote predsjeda Unijom.

Madarsko predsjedništvo je u prioritete svog predsjedanja u prvoj polovici godine upisalo donošenje zajednicke europske strategije za Rome i europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana, u cilju stabiliziranja regije, podsjetio je Orban.

Madarski premijer cesto je isticao da Hrvatska treba što prije postati clanicom Unije, a u srpnju je rekao da je povijesna nepravda što ona još nije clanica. "Takoder, moramo ostaviti europsku perspektivu otvorenom za Srbiju", kazao je Orban.

Istocno partnerstvo jedan je od najvažnijih ciljeva u vanjskoj politici tijekom predsjedanja Madarske, koja planira u svibnju organizirati summit istocnog partnerstva u Budimpešti, najavio je premijer.

Pred Europom je njezina najteža godina otkako je pao komunizam, drži Orban. Po njegovome iskustvu, "svima je u interesu snažna Europa jer je to izvor podrške i resursa za sve nacije", rekao je i dodao da ce Madarska uciniti sve da uspije strategija "Europa 2020."


Podijeli: Facebook Twiter