Orban: U EU izravno stiže pola milijuna sirijskih izbjeglica

Viktor Orban (AFP)
Viktor Orban (AFP)

EU i Turska mogli bi krajem tjedna objaviti dogovor postignut iza zatvorenih vrata o naseljavanju između 400 i 500 tisuća sirijskih izbjeglica izravno iz Turske u EU, objavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na susretu s mađarskim dužnosnicima u Budimpešti, Orban je rekao da očekuje jak pritisak Europe na Mađarsku da prihvati dio od tih pola milijuna izbjeglica, na što Budimpešta ne pristaje.

Dodao je da je sporazum cirkulirao među sudionicima nedavnog summita EU-a na Malti, ali je odbačen i nije uključen u sporazume između EU-a i Turske potpisane ovoga vikenda u Bruxellesu, pošto zagovornici te ideje nisu dobili dovoljnu potporu.

- To će pitanje biti "vruć krumpir" u idućem razdoblju, jer čak i ako je neko vrijeme držano u tajnosti, netko će i negdje - mislim u Berlinu ovoga tjedna - objaviti da bi 400 do 500 tisuća sirijskih izbjeglica moglo biti prebačeno izravno iz Turske u EU, rekao je Orban.

- Europljani mogu očekivati to neugodno iznenađenje, dodao je.

Orban je aludirao da je dogovor organizirala Njemačka i predvidio da bi on mogao odrediti političku klimu u Europi idućih dana i tjedana.

- Mi i ostale zemlje Višegradske skupine (Poljska, Češka i Slovačka) bit ćemo izloženi golemom pritisku, upozorio je. "Oni će objaviti, jednom kada se oko toga dogovore određeni igrači, da ćemo morati ne samo dovesti te ljude u Europu, nego ih i međusobno raspodijeliti, i to kao obavezu", rekao je Orban.

- To neće biti lako jer, očito je, mi to ne možemo prihvatiti, istaknuo je mađarski premijer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter