Orban smatra da je migrantska kriza ljevičarska urota


Val migranata koji s Bliskog istoka i Afrike hrle u Europu možda je dio urote ljevičara koji kontinent žele napučiti svojim simpatizerima, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za švicarski časopis. 

Orbanova protuuseljenička retorika i ograde kojima su mađarske vlasti skrenule val izbjeglica i migranata prema susjednim zemljama učvrstile su mu poziciju u domovini koja ga slavi kao pobjednika u migrantskoj krizi što dijeli Europsku uniju. 

- Nisam dovoljno hrabar da o tome sa sigurnošću javno govorim, no nemoguće je oteti se dojmu da iza toga stoji neka vrsta master-plana, rekao je Orban u intervjuu za Die Weltwoche objavljenom u četvrtak. 

Citirao je oglede "europskih ljevičara i radikalnih američkih demokrata" koji zamišljaju europsku superdržavu nauštrb tradicionalnih država-nacija.  

- Migraciju vide kao mogućnost... Svi pokazatelji i iskustvo govore da će velika većina tih migranata, kada stekne građanska prava, glasati za ljevicu tako da se budući birači ljevice uvoze u Europu, rekao je.

Na pitanje zbog čega konzervativci poput njemačke kancelarke Angele Merkel otvaraju vrata migrantima, Orban je odgovorio: "Mnogi od nas razbijaju glavu tim pitanjem. Njemačka je ključ. A kada Nijemci jednoga dana kažu: 'Puni smo, dosta je', tada će priljev odmah prestati", rekao je. 

Orban smatra da su kancelarki vezane ruke zbog koalicije sa socijaldemokratima (lijevi centar).

Europa je duboko podijeljena u načinu kako se nositi s izbjegličkim valom, a Orban se istaknuo stajalištem da bi povećan broj muslimana mogao ugroziti europske kršćanske vrijednosti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter