Orban: Mađarska će zaštititi MOL ako bude potrebno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U MOL-u je sve u redu, kompanija nije suočena s izazovima koje ne bi mogla riješiti, rekao je danas predsjednik uprave Zsolt Hernadi, a premijer Viktor Orban poručio da će vlada zaštititi MOL bude li potrebno, izvješćuju mađarski mediji.

Orban i Hernadi zajedno su položili kamen temeljac za novu tvornicu butadiena MOL-ovog petrokemijskog ogranka TVK u gradu Tiszaujvarosu na sjeveroistoku Mađarske, piše portal portfolio.hu.

Predsjednik uprave MOL-a podsjetio je tom prilikom da je butadien važna sirovina za proizvodnju guma, u čemu je Mađarska već vrlo snažna, a nova će investicija dodatno smanjiti njezinu ovisnost o uvozu.

Ujedno je istaknuo da je "sve u redu" u MOL-u i "iako ima zadataka koje treba riješiti", to nije ništa novo za kompaniju i to trenutno nisu izazovi koje ne bi mogli riješiti, naglasio je Hernadi.

Premijer Orban ustvrdio je da je MOL "perjanica nacionalne industrije". "Ponosni smo na njega, jako ga cijenimo i po potrebi ćemo ga zaštititi", citira agencija MTI Orbanove riječi.

Aktualna investicija "svjetske klase", vrijedna 30 milijardi forinti, zaštitit će i ojačati poziciju Mađarske u regiji kroz dulje vrijeme, dodao je mađarski premijer. Napominje također da bi kroz tu investiciju MOL uskoro mogao postati partner proizvođačima automobilskih guma u Mađarskoj i da će nova tvornica butadiena povećati dobit TVK-a i MOL-a za više milijardi forinti i stvoriti nova radna mjesta.

Napominjući da je država vlasnik najvećeg pojedinačnog udjela u MOL-u, mađarski premijer istaknuo je da taj udio ne predstavlja samo gospodarski nego i nacionalni interes. Kroz državni udio mađarski su građani vlasnici MOL-a, a posao je vlade da štiti njihove interese, poručio je Orban.

"Ako bilo tko dovede u pitanje integritet MOL-ovih zaposlenika, mi ćemo na to uvijek odgovoriti. No, tkogod sklopi savez s MOL-om, sklapa jak strateški savez i s mađarskim narodom", naglasio je premijer. MOL-ov petrokemijski ogranak TVK u izgradnju nove tvornice planira uložiti 35 milijardi forinti (160,4 milijuna dolara), što je u sklopu MOL-ova plana da u iduće tri godine u matičnoj Mađarskoj uloži 300 milijardi forinti, priopćeno je danas iz MOL-a.

Nova tvornica godišnjeg proizvodnog kapaciteta 130 tisuća tona počet će se radom u drugom tromjesečju 2015. godine, dodaje se u današnjem priopćenju. Butadien je važna industrijska kemikalija koja se koristi za proizvodnju sintetske gume. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter