Orban: Cilj je da dvije države zadrže prijateljstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarsko ministarstvo pravosuđa zaprimilo je europski uhidbeni nalog za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, ali on nije sastavljen u ispravnom obliku, javlja agencija MTI.

Glasnogovornica mađarskog ministarstva Anna Isola kazala je da je nalog napisan na hrvatskom jeziku, a službeno prihvaćeni jezici su mađarski, engleski, njemački i francuski. Dodala je, međutim, da očekuje da uskoro stigne ispravna verzija. Odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuti su pošto su protiv protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. Nešto ranije u petak mađarski premijer Vikotor Orban kazao je kako bi Hrvatska trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima.

Kazao je da je državni tužitelj Peter Polt izvijestio vladu o zakonskim aspektima novonastale situacije. Temeljeno na tome, kazao je Orban, mađarska vlada smatra da Hrvatska primjenjuje neekonomski pritisak i da to ne opravdava MOL-ov ostanak na hrvatskom energetskom tržištu.

"Izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedna. Toliko vrijedna da ne smije biti uništena pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja", rekao je Orban kako ga prenosi agencija MTI.

"Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica u državne ruke te omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način", rekao je Orban u razgovoru za mađarski javni radio. Orban smatra da se sukob Ine i MOL-a, zbog kojeg je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao sudjelovanje na Croatia Forumu u Dubrovniku, isključivo treba gledati kao poslovni konflikt.

"Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili za skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi", kazao je Orban. Orban kaže da mu je cilj zaštita mađarske države od gubitaka i zaštita bilo kojeg mađarskog državljanina od nepravednog tretmana u Hrvatskoj, ali i u isto vrijeme zajamčiti da hrvatska strana u tome ne bude u nepovoljnom položaju. Cilj je da dvije države zadrže prijateljstvo koje je važnije od poslovnog odnosa, naglasio je Orban. Mađarska nema interesa koji bi je prisiljavali da zadrži dionice Ine. Pošto je raspisana tjeralica za Hernadijem mađarska je vlada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te najavila ispitivanje mogućnosti poduzimanja koraka po građanskom i kaznenom pravu u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

MOL je, pak, priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i EUN-a za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije te je najavio da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima. MOL je također objavio da će se, odluči li se prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako u toj kompaniji drže da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je na početku sjednice vlade izjavio je kako nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina-MOL te pozvao ministre da se suzdrže od komentara, jer je u tijeku postupak protiv Hernadija, na što vlada ne može utjecati. Naglasio je kako i MOL i vlada imaju određene ugovorne obveze jedni prema drugima i zatražio da se zbog toga "važe svaka riječ". "Neka DORH u okviru međunarodne pravne suradnje napravi što mora napraviti. Ja mogu samo privatno reći da nisam sretan što se sve ovo skupa događa", ponovio je Milanović. "Nadam se da je poruka jasna javnosti i mađarskoj vladi. Hrvatska vlada s ovim nema ništa, a kako ćemo i pod kojim okolnostima nastaviti razgovore s MOL-om dogovorit ćemo se", kazao je premijer koji je istaknuo i da je suradnja s Mađarskom uvijek bila dobra te da vjeruje da se tu ništa neće promijeniti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter