Oratorijski biseri za kraj uspješne godine

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Završni koncert Muzičke akademije u Puli, koja djeluje od ove akademske godibe, održan je u petak navečer pred brojnom publikom u pulskoj katedrali. Na programu su bili "Oratorijski biseri", koje su solisti i komorni ansambli vrlo dobro izveli, pokazavši na taj način što su naučili i usavršili tijekom protekle akademske godine.

Velika uvježbanost

Repertoar je bio i s tehničke i s interpretativne strane prilično zahtjevan, pa je time trud svih sudionika još hvalevrijedniji.

Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar pokazali su veliku uigranost i uvježbanost, a solisti dobre glasovne, odnosno interpretativne sposobnosti.

Sopranistica Antonija Puček uz Akademski harmonikaški orkestar izvela je Mozartov "Exsultate jubilate", zahtjevno djelo koje obilježava bogata kontrapunktna linija, a potom se Akademski mješoviti zbor predstavio Duganovom "Molitvom".

Raznoliki repertoar

Mezzosopranistica Renata Hrženjak i Akademski harmonikaški orkestar predstavili su se iznimnim Saint-Saensovim "Oratorio de Noel", odnosno jednim njegovim dijelom, a sopranistica Viktorija Đurđek, mezzosopranistica Renata Hrženjak, tenor Matej Predojević-Petrić i bas Andrea Rojnić uz Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar Mozartovim "Kronungsmesse – Agnus Dei".

Iz Bachove "Magnificate u D-duru", tercet "Suscepit Israel" izveo je kvartet u sastavu sopranistice Georgie Goldin i Antonija Puček, mezzosopranistica Renata Hrženjak, te harmonikaš Vladimir Gorup. Đurđek i Gorup potom su nastavili i izvedbom Bachove arije iz "Johannes-Passion".

Respighijevu "Nebbie" uz tenora Mateja Predojevića-Petrića izveo je i Akademski harmonikaški orkestar, a nakon toga isti ovi izvođači, kojima se pridružio i Akademski mješoviti zbor predstavili su snažnu i dojmljivu "Et incarnatus est" iz "Messa di gloria" Giacoma Puccinija.

Ariju iz Haendelovog "Rinalda" "Lascia ch'io pianga" otpjevala je mezzosopranistica Renata Hrženjak uz Akademski harmonikaški orkestar.

Kraj je bio u znaku zbora i orkestra koji su izveli "Jesus bleibet meine Freude" J. S. Bacha i Haendelovu "Hallelujah". Mentorica vokalnih solista je prof. art Dunja Vejzović, a dirigent Domeniko Briški. Solisti su pokazali napredak iz izvedbe u izvedbu, kao i iz koncerta u koncert, što je publika nagradila dugotrajnim ovacijama.

Prije samoga početka koncerta, dekan Muzičke akademije Bashkim A. Shehu dodijelio je priznanja svima onima koji su doprinijeli radu Studija glazbene pedagogije koji je obilježio 35. godišnjicu rada.

Počasnu medalju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dobili su Mirjana Grakalić, Zdenko Osip, Elda Krajcar-Percan, Massimo Brajković, Bashkim Shehu, Vera Hajdarević, Mirna Marić, Dušan Nožica, Đeni Dekleva-Radaković i posthumno Zvonimir Ivančir.

Priznanja su dobili Laura Čuperjani, Sabina Vidulin, Sofija Cingula i Branko Okmaca, a zahvalnice Lada Duraković, Denis Modrušan, Mariza Burić, Melita Lasek, Vesna Ivanović Ocvirk, Branko Škara, Eduard Kancelar, Pavel Rojko, Marli Gonan-Božac, Lorena Mošnja-Škare i Elis Deghenghi-Olujić, a pohvale su dobile i  drugi pojedinci te razne institucije. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter