Orasi ublažavaju stres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako nam orasi mogu pomoci da ne "puknemo" pod stresom? Vec je dokazano da pomažu u smanjenju kolesterola, a sad se pokazalo da u stresnim situacijama pomažu pri smanjenju krvnog tlaka.

Istraživanje provedeno na ljudima koji su tri tjedna jeli orahe, a inace imaju visoku razinu lošeg kolesterola, pokazalo je u stresnim situacijama imaju niži krvni tlak nego obicno.

Tijekom studije sudionici su zamoljeni da održe trominutni govor ili stave jednu nogu u hladnu vodu, obje situacije poznate su kao uzroci stresa.

"Oni koji su tri tjedna jeli orahe imali su niži krvni tlak nego drugi sudionici istraživanja", rekla je profesorica Sheila West s Državnog sveucilišta Penn. "Ovo je prva studija koja je pokazala da orasi snižavaju krvni tlak tijekom stresne situacije", dodala je.

Orasi bi nekima mogli spasiti i život jer pretjerani biološki odgovor na stresnu situaciju, uocen kod odredenih osoba, povecava rizik za razvoj srcanih bolesti.

Volonteri su imali tri razlicita programa prehrane. Jedan je ukljucivao orahe, drugi orahe i ulje oraha, a treci orahe i laneno ulje. Uvodenje lanenog ulja u prehranu nije utjecalo na krvni tlak, ali je imalo protuupalni utjecaj na arterije. Ovo bi takoder moglo smanjiti rizik od srcanih bolesti.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, poznati su razrjedivaci lošeg kolesterola.


Podijeli: Facebook Twiter