Orasi i lješnjaci kriju eliksir mladosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukusni orašasti plodovi, kojima su se gostili još stari Rimljani, zdrav su i vrlo važan dodatak koji upotpunjuje okus mnogobrojnih jela.

Orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orašcici i drugi plodovi obiluju vitaminom E - "eliksirom mladosti", omega-3 kiselinama važnim za srce i krvožilni sustav, vitaminima kompleksa B te bitnim mineralima.

Zbog visokog udjela masnoca cesto ih se naziva kalorijskim bombama. No njihova je glavna masnoca važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže snižavanju lošega (LDL) kolesterola u krvi.

Stoga su orašasti plodovi puno zdravija varijanta grickalica od cipsa, tortilla i štapica, a preporucuje se šalica na dan. Iako se dobro slažu i sa slanim jelima, najcešce se koriste kao dodatak desertima. Tako su orasi cest sastojak kolaca i vocnih salata, lješnjaci se odlicno slažu s cokoladom te tijestima za torte i kolace, a bademi se mogu kombinirati s vocem i razlicitim slasticama.



Buduci da sadrže puno masnoca, orašasti plodovi brzo užegnu u toplim ili vlažnim uvjetima te postanu žuckasti. Zato ih je najbolje cuvati na hladnom, suhom i prozracnome mjestu - u smocnici ili hladnjaku. Dok neocišceni plodovi mogu stajati mjesecima, oni ocišceni (ako su dobro zatvoreni) u hladnjaku mogu stajati najdulje cetiri tjedna.

Lješnjak umjesto brašna

Osim s cokoladom, lješnjak se odlicno slaže s medom, marmeladom te savijacama od jabuka i višanja, a mljeveni lješnjaci cak mogu zamijeniti brašno u kolacima.

Sjemenke za alergicne

Ljudi koji su alergicni na orašaste plodove mogu dodati jelima nasjeckane ili samljevene bundevine i suncokretove sjemenke. One imaju okus slican orasima, a sadrže i važne hranjive tvari, isticu nutricionisti.


Podijeli: Facebook Twiter