Oranice i maslinik se daju "u najam" na 50 godina


Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu raspisao je proteklog tjedna Grad Vdonjan, a jučer ga je objavio i u našim novinama. Razgledavanje parcele organizirat će se u četvrtak 13. srpnja, sa sastankom na Narodnom trgu u 9 sati, a javno nadmetanje provest će se tjedan dana kasnije. U zakup Grad nudi sedam parcela, od čega dvije u paketu. Sve se nalaze u katastarskoj općini Vodnjan, a površina im se kreće od 863 do 3.212 četvornih metara. Riječ je o oranicama, pašnjacima, ostalom neplodnom tlu, ali i jednom masliniku.

Najveća parcela od 3.212 kvadrata

Taj se nasad nalazi ispod ceste Vodnjan-Bale, sjeverozapadno od Salvele, površina mu je nešto veća od 2,5 tisuće kvadrata, a početni iznos godišnje zakupnine iznosi 129,9 kuna. Da bi se zainteresirani nadmetali za maslinjak potrebno je uplatiti i jamčevinu od 649.5 kuna. Jamčevina se uplaćuje i za sve ostale nekretnine.

Ostale parcele nalaze se uglavnom bliže naselju Vodnjan. Ona najmanja od 863 kvadrata s početnim iznosom godišnjeg zakupa od 43,8 kune nalazi se podno naselja San Antonio, "paket" od dvije parcele od 2.338 i 270 kvadrata (pašnjak i ostalo neplodno zemljište), koje se nude s početnim iznosom od 63,4 kune, nalaze se između industrijske zone i ceste za Savičentu, dok se najveća parcela površinom, 3.212 kvadrata, i najvrjednija po početnom zakupu, 163,2 kune, nalazi zapadno od Vodnjana, nedaleko od stancije San Antonio. Oranica od gotovo 2,4 tisuće četvornih metara, s početnim iznosom od 118,8 kuna nalazi se nedaleko od čvora Vodnjan sjever na Istarskom ipsilonu, a oranica od 1,5 tisuće kvadrata sa zakupninom od 76,6 kuna u zaleđu kontrade Sv. Martin. Ta oranica, kao i one dvije kod industrijske zone, nalaze se u posjedu treće osobe, što znači da je zakupnik dužan o svom trošku osloboditi nekretninu od stvari i osoba.

Na nekretninama nije dozvoljena gradnja

Sve se ove parcele daju u zakup na 50 godina, no i taj rok može isteći ranije ako se zemljište prenamjeni uslijed prostornoplanskih zahtjeva. U natječaju se navodi da na nekretninama nije dozvoljena gradnja, ali i to da se iznimno može, uz prethodnu pisanu suglasnost Grada Vodnjana, graditi građevina ili izvoditi zahvati nužni za privođenje zemljišta namjeni.

Pravo prvenstva za zakup može ostvariti suvlasnik zemljišta, dosadašnji zakupnik ako je redovito ispunjavao obveze te nositelj prava vlasništva ili zakupnik čija nekretnina graniči s nekretninom iz ovog natječaja. Pravo se ostvaruje prihvatom najviše postignute cijene.

Javnom nadmetanju oni koji su uplatili jamčevinu mogu pristupiti u prostorijama gradske uprave 20. srpnja s početkom u 9 sati. (Zvjezdan STRAHINJA)



Podijeli: Facebook Twiter