OraH: Pulski Muzil - poluotok slučaj

Mirela Holy 8G. MEHKEK/CROPIX)
Mirela Holy 8G. MEHKEK/CROPIX)

Saborska zastupnica Mirela Holy i član Predsjedništva OraH-a Gordan Cmrečki na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru upozorili su na probleme, pogodovanje, neefikasnost i korupciju u sustavu prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj te su se osvrnuli na aktualni slučaj pulskog poluotoka Muzil, kao na simptomatični slučaj lošeg stanja u ovom području.

U OraH-u smatraju da je sustav prostornog planiranja u Hrvatskoj bremenit cijelim nizom problema. OraH se stoga, moglo se čuti na konferenciji, zalaže za jednostavnost, transparentnost, točnost i preciznost propisanih prostornih i graditeljskih procedura, s točno definiranim protokolima, rokovima i odgovornostima jer smatraju da komplicirane procedure pogoduju korupciji i potiču diskrecijsko odlučivanje činovnika te za nužnost ugradnje mehanizma zaštite prostora od zemljišnog špekulantstva – uvođenjem instrumenta položajne rente. Holy je rekla da je o "problemu" Muzila podnijela zastupničko pitanje Vladi.

- Paket prostorno-graditeljskih zakona koji je sredinom tjedna prošao drugo čitanje u Saboru ima za cilj pojednostavljenje i ubrzanje procedura, što je pozitivno. Slabosti su u tome što se ovim paketom zakona mnogo toga dozvoljava, ali jako se malo toga strogo definira i propisuje u točno definiranim procedurama, rokovima, izvršiteljima i standardima, što otvara veliki prostor za manipulacije i diskrecijsko odlučivanje koje je i dovelo do sadašnjeg lošeg stanja u prostoru, moglo se čuti na konferenciji za novinare.

Zbog ovih prijepora OraH predlaže da se o ovom paketu zakona provede treće čitanje da se u budućnosti ne bi događali slučajevi poput aktualnog projekta prenamjene poluotoka Muzil koji Grad Pula planira pretvoriti u turistički resort s hotelima, golf terenom i dvije marine. No, uvjeti za prenamjenu Muzila nisu stvoreni jer potencijali poluotoka nisu istraženi, nisu utvrđene potrebe građana koje bi se mogle zadovoljiti korištenjem Muzila, javna rasprava ovih planova organizirana je formalno i nekvalitetno.

Poluotok Muzil sa 160 hektara površine predstavlja jednu petinu gradskog područja Pule koje treba planirati postupno i s raznolikim sadržajem da bi ga se čim bolje integriralo u gradsku cjelinu, rekli su predstavnici OraH-a.

- Na poluotoku Muzilu nisu istražena moguća arheološka nalazišta, staništa biljaka i životinja, krajobrazna vrijednost, povijesna dimenzija građevina i infrastrukture te psihološki značaj ove lokacije za zajednicu, zbog čega nisu stvoreni osnovni preduvjeti za kvalitetno razmatranje buduće namjene ovoga za grad Pulu iznimno strateškog prostornog potencijala.

S obzirom na činjenicu da nisu provedena potrebna prethodna istraživanja, da nije provedena adekvatna javna rasprava te da nije proveden natječaj za konceptualno rješenje (studiju), stvara se zaključak da se gradska vlast financijski neodgovorno ponaša te se otvara sumnja u pogodovanje pojedinačnim interesima. Pravilan postupak za planiranje buduće namjene ovog prostora mora početi s multidisplinarnim istražnim radovima, javnom raspravom u koju je uključena šira zajednica; izradom programa, otvorenim javnim natječajem za konceptualno rješenje, javnom raspravom i urbanističkim natječajem za rješenje kompleksa te arhitektonskim i investicijskim natječajima, poručili su iz OraH-a. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter