OraH: "Palac gORe - Održivi razvoj u Hrvatskoj"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy danas je na predstavljanju brošure "Palac gORe! - Održivi razvoj u Hrvatskoj", koja je promovirana "ubrzanim tečajem održive političke kuhinje", poručila da je održivi razvoj u Hrvatskoj moguć i da takvi projekti otvaraju nova radna mjesta i podižu bruto društveni proizvod.

- Jedino što trebamo napraviti je zasukati rukave i krenuti s poslom, jer ono što Hrvatskoj nedostaje je ozbiljno prionuti na posao i početi rješavati probleme, istaknula je.

Holy je rekla da u ORaH-u (Održivi razvoj Hrvatske) smatraju da postoje dobre osnove za gospodarski razvoj Hrvatske. One počivaju na tri ključna sektora - energetici, proizvodnji hrane i vodnom sektoru, zbog toga što Hrvatska u ovom trenutku uvozi 50 posto energije i 50 posto hrane i tako subvencionira tuđa gospodarstva umjesto da taj novac ostaje u Hrvatskoj.

O vodnom sektoru smatra da nije ni potrebno govoriti jer svake godine vidimo ekstremne suše i poplave. "Dakle, kada govorimo o vodi ne možemo govoriti samo o vodoopskrbi i odvodnji, nego o daleko širem spektru tema koje se odnose i na navodnjavanje i odvodnju i sve to je međusobno povezano", rekla je Holy. Istaknula je da je vodni sektor povezan s proizvodnjom hrane i energije te da se u ORaH-u nadaju da će političke elite imati hrabrosti i pameti početi doista rješavati probleme društva koji su u ovom trenutku u principu "komunalni problemi".

"Mi živimo u državi koja ima četiri i pol milijuna stanovnika, to je jedan prosječni grad u Europi ili u svijetu, a bavimo se ideološkim glupostima koje ne rješavaju probleme našega društva", ocijenila je Holy.

Poručila je da napretka neće biti ako ne reformiramo javni sektor, javnu upravu i pravosuđe.

"To su temeljni instrumenti na kojima počiva mogućnost održivog društva. Nakon toga nužno je donijeti strategiju održivog razvoja Hrvatske koja neće vrijediti za četiri godine, zato što je to neozbiljno i neodgovorno, nego će vrijediti za jedan dulji vremenski rok i za više Vlada koje moraju biti predane tom cilju", istaknula je Holy.

Naglasila je da politika mora biti posao u javnom interesu, a ne u interesu pojedinaca ili partikularnih grupa.

"Država mora biti regulator, ona mora određivati u kojem pravcu će se društvo razvijati, koje su strateške odrednice razvoja različitih dijelova Hrvatske i na temelju toga se trebaju realizirati projekti. Ako nemamo takav smjer, onda imamo smjer kakav imamo danas, a to je da se različiti planovi razvoja prilagođavaju različitim partikularnim grupama i da se ne razvijamo u pravcu u kojem trebamo ići", rekla je Holy te istaknula da su u povijesti uvijek bila uspješna ona društva koja su imala veliku i dobru organizaciju.

Za danas predstavljenu brošuru Holy je rekla da je pisana neformalnim stilom jer su problematiku koja je pomalo suhoparna htjeli približiti što većem broju ljudi, pogotovo mladima. Brošura ima karakter "kuharice recepata održivog razvoja ili varijante knjige za samopomoć", pa su kuhali jela po receptima održivog razvoja iz četiri hrvatske regije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter