"Orači plavih brazda" u Funtani

(G. PRODAN)
(G. PRODAN)

"I ja sam sin funtanjanskog ribara pa mi je ova izložba posebno draga i zanimljiva. Mislim da nam je dužnost da tu ribarsku tradiciju Funtane očuvamo i da imamo jedan stalni postav o ribarstvu, ali i o poljoprivredi i da kroz njih sačuvamo stare slike i predmete", kazao je funtananjski načelnik Mladen Grgeta otvarajući sinoć u galeriji Zgor murve izložbu "Orači plavih brazda" o povijesti ribarstva Funtane.

Izložbu je organizirala mjesna Turistička zajednica čija je direktorica Ana Milohanović Čehić kazala da im je bio cilj sjetiti se i drugima, pa i turistima pokazati nekadašnje funtanjanske ribare, brodice i njihove posade, odnosno povijest lokalnog ribarstva koje je na prijelazu iz 19. na 20. stoljeće bilo jedno od najintenzivnijih u Istri.

Autor izložbe na kojoj je starim fotografijama, preslikama dokumenata i riječju (na četiri jezika) prikazana povijest funtanjanskog ribarstva je Robert Buršić, umirovljeni urednik Glasa Istre, i sam već koje desetljeće Funtanjan. Povod za ovo podsjećanje bila mu je 65. obljetnica osnivanja Ribarske zadruge Slavica (u veljači 1948.) o čemu je nedavno i u Glasu Istre objavio opširniji članak.

"Ribarenje je sastavni dio povijesti ovog malog mjesta, kojem su tepali - malo poljoprivredno ribarsko (sada i turističko) mjesto. Crvena zemlja i plavo more hranili su funtanjanski obitelji. Orali su i jedni i drugi", zapisao je Buršić u prigodnom katalogu zahvalivši se svima koji su pomogli da se izložba ostvari, napose onima koji su ustupili fotografije iz svojih albuma.

Prikupljeno je oko 150 fotografija, kojih je dio prikazan na panoima, a sve se u kontinuitetu projiciraju na platno, poput listanja slikovnog spomenara. Naravno, fotografije sa starim, a i nekoć mladim Funtanjanima i Funtanjankama su i na otvorenju izložbe, koja će potrajati do 22. kolovoza, privukle najveću pozornost posjetitelja, svi su radoznalo gledali, prepoznavali i komentirali. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter