"Ora et labora" u fotoobjektivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Galeriji Alvona u petak je otvorena izložba fotografija zagrebackog fotografa i filmskog režisera Luke Marottija o životu casnih sestara u zadarskom benediktinskom samostanu.

Snimci su nastali tijekom snimanja dokumentarnog filma o zadarskim benediktinkama nazvanog Soba s pogledom na zvonik. Ovo djelo je publika na otvorenju takoder mogla pogledati.

- Na snimanje filma i fotografija bio sam potaknut poznanstvom s jednom od sestara koja se bavi fotografijom. Fotografira sve unutar samostana, ali i preko zidina, pa tako ima veliku kolekciju fotografija pogleda iz njena sobe na dva zvonika. Snimljeni su razna doba dana, godine i vremenskim uvjetima, objasnio je autor.

Likovni kriticar Berislav Valušek napominje da casne sestre uvijek doživljavamo unutar vlastitih i opcih konvencionalnih pretpostavki odredenih vrstama izgleda, oblacenja, ponašanja i, opcenito, ikonografskih predložaka, pa zato sve što ne odgovara tim predumišljajima doživljavamo kao senzacionalno atraktivno. Posljedica toga je da nam promice ozracje smirene i kontemplativne situacije, ali i akumulacije životnih energija unutar klauzure samostanskog vrta i samostana.



- Kontrasti tamnog i svijetlog, crnih oprava cija se površina katkada ljeska u plavicastim tonovima, poput pera gavranovog krila, na gotovo bijelim ili oker površinama zidova i šljunka vrta ili na zelenim plohama i volumenima samostanske flore, cisti su likovni kontrapunkti za kojima ce Marotti poseci u trenucima kada želi naglasiti staticnost slike, njezinu ikonicku bezvremenost ili pak duhovnu sedimentiranost dogadaja, kaže o on izloženim radovima.

Sam svecani cin otvaranja voditeljica galerije Alis Šaina prepustila je župniku Željku Zecu.

- Benediktinsko geslo glasi "Ora et labora", moli i radi. Kada pogledamo iza zidina ovog samostana vidjet cemo da su to osobe, žene, koje su znale spojiti duhovnost i rad, u koji su utkale sve ono što inace svijet daje, pa rade sve poslove koje jedna zajednica treba raditi, kazao je prije nego je publiku pozvao da ude u galeriju. Program predstavljanja autora i djela imao je glazbene predahe u kojima je nastupio župni zbor Neo.


Podijeli: Facebook Twiter