Opustošeni poligon postat će Inspirit Fantasy Park

Maketa tenka završila je u starom željezu
Maketa tenka završila je u starom željezu

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u svibnju 2007. predalo je Gradu Pazinu vojarnu u kojoj danas djeluju odsjek riječkog veleučilišta, ali i brojne gradske udruge. Međutim, sudbina ostalih nekadašnjih vojnih objekata na Pazinštini još nije riješena, iako je u srpnju 2002. godine Grad od MORH-a zatražio i ostale vojne objekte na svom području. Nakon pet godina pregovora MORH je Gradu popustio samo vojarnu.

Nedaleko od sela Bakši u blizini Lindara na 110 hektara prostire se nekadašnji poligon koji je JNA, a potom i Hrvatska vojska koristila za uvježbavanje tenkista i pješaštva. Ne tako davno, taborište "Lindar" bilo je naselje s bungalovima za smještaj vojnika, kuhinjom i blagovaonicom, imalo je veliki asfaltirani plato za okupljanje, asfaltirano malonogometno igralište s tribinama i javnu rasvjetu.

Danas sve propada, zaraslo u visoku travu. Isti je slučaj i s obližnjim prostranim poligonom, na kojem naziru ostaci objekata, a do lani ondje su bile makete tenka i oklopnog vozila. U njegovom je sastavu i vježbalište za pješaštvo, također zaraslo u visoku travu i raslinje.

Grad Pazin je u više navrata tražio da mu se "Lindar" dodijeli u vlasništvo. Danas, nakon dugih godina nebrige taborište i poligon "Lindar" zapušteni su i opustošeni. Ono što nije odnijela vojska i što nije nagrizao zub vremena, odnijeli su sakupljači sekundarnih sirovina.

Po prostornom planu, dio ovog prostora, 10 od 20 hektara, predviđen je za gradnju Inspirit Fantasy Parka, a ostatak će biti sportsko-rekreacijska zona, doznajemo u Gradu Pazinu. (piše i snimio M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter