Opustimo se, život je prekratak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opustite se, ljudi, jer danas je Dan panike. Dan kada je ljudima dopušteno da panicare, neovisno o razlozima kojih sigurno ima napretek. Dan je to kada bi trebali izbaciti iz sebe sav stres i loša iskustva koja gomilamo u sebi. Kada malo bolje razmislimo, možda bi trebalo biti više takvih dana. Nešto vas brine, tišti, muci? Ovo je vaš dan.

Sama ideja da netko izmisli ovakav praznik govori da nekima nedostaje smisao u svakodnevnom životu. Možda je jedan od takvih i Tom Roy iz americke Pennsylvanije, koji je još osamdesetih izmislio ovaj "praznik".

Time se prisjetio svojih napada panike koje je imao kao mladi glumac i grupne terapije koje su mu pomogle da se sabere. "Uzimamo naše živote malo preozbiljno. Život je prekratak", izjavio je Roy jednom za Miami Herald. On samo želi da se ljudi zabavljaju pa je izmislio još osamdesetak neobicnih praznika poput Dana nenošenja carapa (8. svibnja) ili Dana bez kucnih radova (7. travnja).

Neki su se ozbiljno uhvatili obilježavanja današnjeg dana, pa se iz savjeta koji se mogu naci na internetu vidi dvostruka priroda Dana panike. S jedne strane ljudima se sugerira da izadu na prozor i vicu kao Peter Finch u filmu "TV mreža": "Lud(a) sam k'o vrag i necu to više trpjeti.

S druge strane, sugerira se ljudima da se tim ispuhavanjem zapravo i sami smire i opuste. Tako se i medu savjetima nalaze oni da je danas dopušteno korištenje megafona, ali samo u "svrhu procišcavanja", bez deranja iz petnih žila. Jedan od savjeta je i da se samo izležavate na kaucu. Ima i par prijedloga za aktivnije provodenje ovog dana, poput onog da odete u šetnju plažom ili u planine, ili da odete u utocište životinja i usvojite psa ili macku. Ne znamo kakve to veze ima s panikom, ali ne zvuci tako loše.

I zašto baš 9. ožujak? Bez razloga jer se danas ne slavi ni jedan drugi znacajni praznik, kaže Roy i citira Winstona Churchilla koji kaže da se jedino moramo bojati straha samog. S obzirom na svijet u kojem sve više dogadaja tjera ljude na paniku i nemir, na Roya neki gledaju kao na neku vrstu proroka.


Podijeli: Facebook Twiter