Opuštena atmosfera bez ogranicenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povratnicka Petkotina održana u petak na nogometnom igralištu Most, tik uz rijeku Mirnu u Buzetu, uvjerljivo je dokazala da je unatoc dvogodišnjoj stanci i dalje jedan od najposjecenijih festivala alternativne glazbe u Istri. Vjerna publika spremno je docekala festival koji je godinama predstavljao svojevrsno zatvaranje ljetne festivalske sezone, a posebno atraktivnim cini ga opuštena i slobodna atmosfera. Nema striktnih ogranicenja kao na ostalim manifestacijama, vec se radi o jednoj dobroj fešti, što je i bila prvotna ideja davne '93. godine kad se Petkotina svojim alternativnim sadržajem nadovezala na tradicionalnu gradsku feštu Subotinu.

Nakon sat vremena pred još ne tako brojnom publikom svirku su zapoceli opatijski The Shamrock. Rijec je o bendu koji spaja irsku tradicionalnu glazbu s domacim izricajem. Izvode autorske stvari, ali i obrade. iako dobro raspoloženi, nisu uspjeli pretjerano animirati publiku koja ih je vecinom ocijenila kao monotone.

Uslijedio je nastup pulskog punk benda Frontalni udar, lektira za sve koji su ikad koketirali s punkom. Posebnu draž njihovom nastupu daje i cinjenica da im je ovo prvi nastup na Petkotini, unatoc višegodišnjem nastojanju organizatora da ih dovedu na buzetsku pozornicu. Puležani su se opet pokazali kao pravi lokalpatrioti, zauzevši prve redove za žestokog nastupa Frontalnog udara pjevajuci uglas s bendom hitove poput "Moj grad", "Sine", "Aaa", "Beživotno tijelo", "Njegov dan". Uslijedio je zadarski Postolar Tripper bend zaraznog ska reggae izricaja i duhovitih tekstova aktualnih tema. Osim dobroj svirci pažnju posvecuju i vizualnom dojmu - u svojim vec prepoznatljivim školskim uniformama. Uigrani i energicni rasplesali su mnogobrojnu publiku.

Pozdrav Azri bend je koji dijelom cine nekadašnji clanovi Azre uz gostujuce izvodace poput Davorina Bogovica, koji im se pridružio i u petak. Mlade generacije alternativaca koje su "zakasnile" na pravu Azru oduševljeno prihvacaju svaku živu izvedbu "Balkana", "Marine", "Jablana", "Usana vrele višnje", "Fa fa fa" i drugih Azrinih nezaobilaznih hitova, no daleko je to od ondašnjeg konteksta i teško da izaziva ikakvu emociju. Atheist rap, novosadski punkeri i dalje su vrhunski zabavljaci koji lako animiraju publiku svojim dobro znanim hitovima. Posljednji bend veceri, Tatanka iz Buzeta, ciji je nastup potrajao i nakon cetiri sata ujutro, bio je kao lagani soundtrack za ranojutarnje razgovore na šanku preostalih posjetitelja. Nastupili su umjesto ocekivane parodijske atrakcije Carmine Puttane, koja je nažalost bila primorana otkazati svoj nastup.

Petkotina je bila još jedna prilika za sjecanje na prerano preminule prijatelje, posvecena je Antunu Krajinovicu Tuni, frontmenu Mikrofonije, a održana na rodendan paradizovca Aleša Rodica Šele, pa su i neki clanovi bendova, ali i posjetitelji iskoristili priliku i mikrofon za evociranje uspomena.


Podijeli: Facebook Twiter