"Opus liminal' Linde Turković u Luci

Linda Turković pored svojih radova (N. LAZAREVIĆ)
Linda Turković pored svojih radova (N. LAZAREVIĆ)

Samostalno predstavljanje modne dizajnerice Linde Turković izložbom "Opus liminal" održano je sinoć u pulskoj galeriji Luka. Silvia Potočki Smiljanić je na otvorenju izložbe kazala da se radi o nastavku programa za mlade s kojima su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre i Multimedijalni centar Luka započeli prošle godine u listopadu 2013. i to samostalnim predstavljanjem netom diplomirane modne dizajnerice Ive Kostrenčić na izložbi "ArMOR".

- Izložba Linde Turković plod je prethodnih suradnji na radionicama Pula Fashion Krik 2013. Linda se priključila radionicama, te joj je dana mogućnost da se predstavi. Radovi koje nam je pokazala, obradovali su nas svojom kvalitetom, promišljenošću i poetikom. Linda stvara odjevne predmete kojima odbacuje bilo kakva ograničenja, a u potrazi za apsolutnim oslobađanjem od nametnutih koncepata, kreće u dekonstrukciju kimona, kazala je Potočki Smiljanić.

Odjevne predmete koje je izradila Linda Turković karakteriziraju strukturna jednostavnost, ravne linije te sloboda od obrisa tijela i na taj način postaju univerzalni - ni muški ni ženski. Ovdje se radi o potrazi za onim univerzalnim koje može spojiti antipode i u toj poveznici stvoriti prostor slobode.

Linda Turković rođena je 1991. godine u Puli, a 2013. godine diplomirala je modni dizajn na Universita IUAV di Venezia u Italiji. U modnoj kući Balenciaga u Parizu 2011. godine je četiri mjeseca provela na stručnom usavršavanju. Iste godine, bila je jedna od dvoje studenata odabranih na natječaju Ichinomiya Fashion Design Centre i fakulteta IUAV-a, kojim im je omogućeno putovanje u Japan, u svrhu upoznavanja japanske tradicije, kulture i inovativnih tehnologija u proizvodnji. Njenu izložbu u galeriji Luka moguće je razgledati još samo sutra. (Boris VINCEK; snimio Neven LARAVEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter