Optužnica vracena USKOK-u na doradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužno vijece zagrebackog Županijskog suda danas je ponovno USKOK-u vratilo optužnicu u slucaju "bankomat" i pritom odbacilo prvu tocku kojom su se trojica bivših celnika Hrvatske poštanske banke (HPB) i osmorica povlaštenih klijenata teretila za udruživanje za pocinjenje kaznenih djela.

Zamjenica glasnogovornika zagrebackog Županijskog suda Ivana Calic pojasnila je da USKOK u roku od osam dana mora donijeti nalog o dopuni istrage, dok se na odbacivanje prve tocke optužnice može žaliti Vrhovnom sudu.

Dodala je da je optužno vijece pod predsjedanjem suca Ivana Turudica odbacilo tvrdnje obrane da su "probijeni" rokovi za podizanje optužnice, odnosno da je USKOK zakasnio s njezinim podizanjem zbog cega je sud treba odbaciti.
Vijece je zauzelo stav da su rokovi ponovno krenuli kada je optužnica USKOK-u prvi puta vracena na doradu, pojasnila je Calic.

Odvjetnici bivšeg direktora HPB-a Josipa Protege, clana uprave Ivana Sladonje i financijskog direktora Marija Kirinica te osmorice povlaštenih klijenata izrazili su zadovoljstvo što je sud prihvatio vecinu njihovih prigovora na optužnicu.

"Mislim da ce se cijeli slucaj okoncati po modelu tresla se brda, rodio se miš", kazao je Branko Šeric, odvjetnik okrivljenog Sladonje koji smatra da su odbacivanjem dijela optužnice o udruživanju upitna i ostala nedjela koja se optuženima stavljaju na teret.

Protegina odvjetnica Jadranka Slokovic kazala je da tek treba vidjeti hoce li USKOK uspjeti doraditi optužnicu, odnosno što ce od nje u konacnici ostati.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubicic najavila je žalbu Vrhovnom sudu, isticuci da ocekuje kako ce najviše pravosudno tijelo ipak potvrditi stavove tužiteljstva.

Trojicu bivših celnika banke USKOK, kao i u prvoj optužnici, tereti da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizicne kredite koji nisu vraceni banci. Celnike banke terete i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od cega su medusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna.

Obrana je ranije isticala da optuženi nisu pocinili nikakvo kazneno djelo te da je rijec o klasicnom gradansko-pravnom odnos izmedu klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter