Optužnica protiv Mamića zbog vrijeđanja Jovanovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački općinski kazneni sud potvrdio je optužnicu protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića kojom ga tužiteljstvo tereti da je sredinom ožujka uvredama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Optužno vijeće je optužnicu protiv Mamića potvrdilo prošlog tjedna, doznaje se u Općinskom državnom odvjetništvu. Mamić je optužen sredinom lipnja jer je gostujući u emisiji "Pozitivni petak" Soundset Plavog radija 15. ožujka iznosio tvrdnje kojima je javno poticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, no, tužiteljstvo predlaže da mu se izrekne kazna od godinu dana koja bi bila zamjenjena radom za opće dobro.

Zbog uvreda na račun ministra Jovanovića, za kojeg je uz ostalo rekao da je "hrvatomrzac", "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege", Mamić je istog dana bio uhićen, a dan kasnije nakon cjelodnevnog ispitivanja pušten je da se brani sa slobode. Nekoliko dana nakon tog ispada, koji je naišao na široku osudu javnosti, Mamić se u bogradskom tabloidnom tisku ispričao svim Srbima koji su se osjetili povrijeđenim njegovim izjavama i optužbama na račun Jovanovića, istodobno ustvrdivši kako ima više prijatelja u Srbiji nego "cijela hrvatska vlada zajedno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter