Optužnica protiv Horvatincica zbog pomorske nesrece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je protiv Tome Hovatincica (1948.) optužnicu zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesrece u kojoj je poginuo talijanski bracni par, priopcio je danas internetskim stranicama DORH navodeci samo inicijale i godište okrivljenika.

Optužnicom pred šibenskomim Opcinskim sudom se okrivljeniku stavlja na teret da je 16. kolovoza 2011. u moru u blizini Primoštena upravljao motornom jahtom "Santa Marina" protivno odredbama Pomorskoga zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru te da nije postupao u skladu s propisanim dužnostima i pravilima navigacije. S ukljucenim automatskim pilotom motorna je jahta neprimjereno brzo plovila, a on nije nadzirao plovidbu kako bi izbjegao opasnost od sudara.

Okrivljeni Horvatincic je blizu otoka Barilca jedrilici "Santa Pazienza" bio dužan ustupiti pravo puta, što on nije ucinio te je u punoj brzini pramcem udario u lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su bili talijanski državljani Francesco Salpietro i njegova žena Mariella iz Ravenne. Na jedrilici je slomljen upravljacki mehanizmi i drugi uredaji, nakon cega je prešao preko nje cijelom dužinom. U nesreci su talijanski državljani teško ozlijedeni i odbaceni u more, te su zbog ozljeda i umrli na mjestu nesrece.

Za okrivljenika je predloženo produljenje trajanja mjere opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanjem motornim vozilima i svjedodžbe o osposobljenosti (dozvole) Ministarstva pomorstva, prometa i veza za zapovjednika jahte kategorije B zbog opravdane bojazni od ponavljanja tih ili slicnih kaznenih djela s obzirom na njegovu prijašnju osudivanost zbog istovrsnoga kaznenog djela te prekršajnu kažnjavanost zbog prometnih delikata. Optužnicom je takoder predloženo da se okrivljeniku izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter