Optužnica protiv fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je na Županisjkom sudu podignulo optužnicu protiv bivšega župnika Basta - Baške Vode fra Šime Nimca i bivše bankarske dužnosnice Jasmine Bilonić, u kojoj ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Bilonić i za poticanje na to kazneno djelo, doznaje se u Županijskom državnom odvjetništvu.

Fra Šime Nimac je u listopadu prošle godine uhićen i bio je dva dana u pritvoru, a tada je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenoga zemljišta u Baškoj Vodi, a novac od prodaje, više od devet milijuna (gotovo deset miljuna kuna) kuna zadržao.

Prema tadašnjim medijskim napisima direktorica Odjela privatnog bankarstva u Splitskoj banci Jasmina Bilonić sudjelovala je u aktivnostima transakcije tog novca preko računa te banke, te je navodno bila u ljubavnoj vezi s fra Nimcem.

Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija su u vrijeme izbijanja ove afere, u listopadu prošle godine, izvijestili da je bivši župnik župe Basta - Baške Vode fra Šime Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenoga zemljišta i podigao novac s računa župe, te da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju.

U zajedničkom su priopćenju ustvrdili da su predmetne nekretnine prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti, a što predviđa ugovor između Svete Stolice i Hrvatske o pravnim pitanjima, pa je župa Bast - Baška Voda putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim, odnosno poništenja kupoprodajnog ugovora.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija su također tom prigodom izrazili "iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti prouzročenog nezasitnim egoizmom pojedinca, kojemu je Provincija u dobroj vjeri ukazala povjerenje", te zamolila cjelokupnu hrvatsku javnost za iskrenu ispriku u ime svih franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter