Optužnica protiv dimnjačara zbog smrti mladih u Bačvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon provedene istrage smrti mladog para Patrika Blaška (27) iz Poreča i Lare Nikolić (22) iz Vrvari u agroturizmu Milena u Bačvi prije više od godinu dana, Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podiglo pred Općinskim sudom u Puli optužnicu protiv 24-godišnjeg dimnjačara.

Tereti ga se za počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti. Kazneni zakon za to  kazneno djelo predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina, odnosno od jedne do osam godina.

Propustio pregledati dimnjak

Dimnjačara, neslužbeno doznajemo (tada) zaposlenog u tvrtki D.I.M.Š.O. iz mjesta Čavli, odvjetništvo tereti da je 18. srpnja 2015. (tri mjeseca prije tragedije) u turističko-ugostiteljskom objektu u Bačvi, obavljajući poslove dimnjačara, suprotno odlukama Općine Višnjan, iz nehaja, propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao, uslijed čega nije utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan. Slijedom toga nije obavijestio opskrbljivača plinom da isključi opskrbljivanje plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.

Ugljični monoksid u sobu ušao kroz elektroinstalacije i instalacije klima uređaja

Dimnjak je u takvom (neispravnom) stanju ostao u uporabi pa je 25. listopada ujutro u apartmanu u kojem su spavali Patrik i Lara došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektro-instalacije i instalacije klima uređaja. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter