Optužnica nema, a Vinka Cetinski uzvraca udarac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamdesetak svjedoka, mahom prodavatelja nekretnina, ispitano je u dosadašnjoj istrazi koja se gotovo godinu dana na Županijskom sudu u Puli vodi protiv Vinke Cetinski, njezinog supruga Mirka i njihovog sina Mattea te odvjetnika Željana i njegove supruge Romine Hrvatin, kao i protiv oca i sina Borisa i Marina Sorga osumnjicenih da su prilikom kupoprodaje nekretnina u Istri za racun tvrtke Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Koncara prijevarom oštetili Kermas za 73 milijuna kuna.

Jednim od nekoliko rješenja o proširenju istrage, od kojih je posljednje bilo još lani, zahvaceni su i Mirko i Matteo Cetinski, a svi osumnjiceni terete se i za pranje novca. Ispitani svjedoci u istrazi su potvrdili da su prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora lažno navodili više cijene od stvarno dogovorenih, no doznajemo da ne terete izravno Vinku Cetinski, odnosno da su ugovore sklapali ili preko svojih punomocnika ili putem agencija za prodaju nekretnina.

- Za sada, koliko je nama poznato, nema nikakvih novih proširenja istrage u ovom predmetu, veli Ljubiša Drageljevic, branitelj nekadašnje doministrice Vinke Cetinski, te dodaje da ukoliko bi se i spremalo nešto novo, branitelji o tome ne bi znali sve do optuženja jer bi se istraga vodila po novom Zakonu o kaznenom postupku.

Istovremeno s provodenjem istrage na pulskom sudu Vinka Cetinski je zbog klevete tužila Kristijana Pilata, nekadašnjeg knjigovodu Kermas ulaganja i tvrtke Istra Bavaria agentur u vlasništvu Drage Radolovica.

Tužba je pokrenuta zbog Pilatove izjave u jednom intervjuu u kojem je detaljno pojašnjavao kako je Cetinski zajedno s Radolovicem od 2007. godine navodno zaradila milijune prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora izmedu Koncareve tvrtke Kermas ulaganja i Radoloviceve tvrtke Istra Bavaria. Pilat je opisivao kako su navodno poslovali Cetinski i Radolovic, odnosno na koji su nacin obmanjivali Koncara, što Cetinski smatra klevetanjem.

Po navodima iz privatne tužbe bivše doministrice, sporna je i Pilatova tvrdnja da ga je tijekom 2009. godine zamolila da provjeri kako može prebaciti 1,2 milijuna dolara u New York u kojem je mladem sinu Matteu htjela kupiti stan. Na prvom rocištu Cetinski se nije pojavila zbog bolesti, a njezin odvjetnik Ljubiša Drageljevic i optuženi Pilat složili su se da ne postoji mogucnost da se spor riješi mirnim putem.

Premda su odvjetnici Danka Koncara kaznenu prijavu odavno, preciznije još u listopadu 2010. godine, podnijeli i protiv istarskog trgovca nekretninama Drage Radolovica, on nije obuhvacen istražnim zahtjevom kojim se istražuje Vinka Cetinski. Ukoliko ga Državno odvjetništvo i istražuje, potvrdu o tome nemoguce je dobiti zbog tajnosti postupka jer bi se on u njegovom slucaju vodio po novom Zakonu o kaznenom postupku. (Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter