Optužni prijedlog zbog prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petorica stanovnika Picanštine Adriano Šumberac, Otavio Marcac, Admir Kešetovic, Mladen Rovis i Vlado Krpan prije nekoliko dana primili su optužni prijedlog MUP-a kojim ih se poziva na sudsku raspravu u labinskoj službi Prekršajnog suda u Pazinu zbog nenajavljenog prosvjeda protiv tvornice Rockwool u listopadu prošle godine, te zbog navodnog remecenja reda i mira, izvijestila je na konferenciji za novinare u cetvrtak Matilda Ilic iz Udruge Naša zemlja.

Ona navodi da se dokazni materijal u optužnom prijedlogu zapravo sastoji od dopisa kojeg su sacinili glasnogovornica Rockwoola Adriatica Andelka Toto-Ormuž te Josip Flegar, inace otac jedne djelatnice Rockwoola, i Munerva Delimerovic koja je zaposlena u tvornici. Ilic tvrdi da su prijavljeni mještani tijekom prosvjeda željela osigurati sigurnu buducnost i zdravlje za svoje obitelji, upitavši se je li takav nacin djelovanja njihovo demokratsko pravo ili zlocin.

"Upucujemo prosvjetnu notu Upravi Rockwoola i glasnogovornici Toto-Ormuž, koja prema našim shvacanjima nema nikakve nadležnosti nad ovim slucajem ali se ipak pojavljuje kao jedna od stranki u postupku", rekla je Ilic.

Aktivisti tvrde da je i ova tužba samo pocetak, dodajuci da se uskoro mogu ocekivati i novi optužni prijedlozi protiv svih onih koji javno izraze svoje negativno mišljenje o radu tvornice. Osim novog sudskog spora koje ce se protiv petorice mještana održati 18. veljace u Labinu, tvornica vec vodi spor protiv Zdravka Belica u Zagrebu koji je pokušao uzeti uzorke zraka u neposrednoj blizini tvornice. Aktivisti su spomenuli i dr. Stanka Uršica koji je napravio nezavisnu studiju o utjecaju tvornice na okoliš, zbog cega je Zagrebacko Sveucilište gdje je zaposlen, protiv njega pokrenulo stegovni postupak.


Podijeli: Facebook Twiter