Optužni prijedlog protiv Hrasta zbog golf opreme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg tajnika Sportske zajednice grada Poreca Borisa Hrasta Opcinsko državno odvjetništvo u Pazinu podiglo je optužni prijedlog zbog kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, za što je predvidena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kao što smo lani vec pisali, policija je kaznenu prijavu protiv Hrasta podnijela u ožujku 2011. zbog sumnje da je tijekom 2008. i 2009. godine u više navrata skuplje nabavljao golf opremu posredstvom dvaju privatnih poduzeca iz Poreca nego što je to mogao izravno od jedne pulske tvrtke, cime je navodno oštetio Sportsku zajednicu.

Iz optužnog se prijedloga može doznati i zanimljiva uloga Branka Curica, županijskog procelnika za turizam, u toj nabavi opreme za golf pucalište u poreckoj Zelenoj Laguni u razdoblju od studenog 2008. do svibnja 2009. godine.



Županijskog se procelnika ne tereti ni za kakvo kazneno djelo, ali tu je opremu prvotno neposredno pribavila, uvezla i dostavila županijska tvrtka Istra golf dizajn, ciji je Curic direktor, da bi zatim ona bila, kako navode u odvjetništvu, prefakturirana na privatne firme u vlasništvu Hrasta, odnosno Curica.

Njima je, dakle, oprema koju je isporucila tvrtka Istra golf dizajn preprodana po nabavnoj cijeni nešto višoj od 205 tisuca kuna. Hrast je zatim za Sportsku zajednicu, odnosno golf pucalište, bez propisanog postupka javne nabave, tu istu opremu kupio od svoje firme Maurus Trade i Curiceve bivše tvrtke Golf Adria za gotovo 300 tisuca kuna. Time je Hrast, prema optužnom prijedlogu, oštetio Sportsku zajednicu za više od 93 tisuce kuna.

Zanimljivo je da je Curic, kao direktor županijske tvrtke koja je dobavila opremu, dva puta bio dobavljac iste opreme: prodao ju je kao direktor Istra golf dizajna, a zatim po višoj cijeni kao vlasnik Golf Adrije. Spomenimo pritom da je Curic svoju privatnu firmu osnovao nakon što je postao direktor županijske tvrtke, a obje su se bavile istom djelatnošcu.

Taj ocigledni sukob interesa, medutim, nije nikome smetao pa si je Curic 2009. dopustio da u privatnoj firmi ostvari prihod od gotovo pola milijuna kuna, dok je u županijskoj, gdje si je isplacivao mjesecnu placu od oko 12,5 tisuca kuna, u istom razdoblju ostvario gubitak od 443,7 tisuca kuna. (Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter