Optuženom za špijunažu u Srbiji 3 godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske Čedo Čolović (57) nagodio se s Tužiteljstvom za kaznu zatvora od tri godine, objavila je u ponedjeljak radio-televizija Srbije, pozivajući se na izvore iz Višeg suda.

Ponuda je stigla danas u Viši sud, a o njoj će odlučivati sudac za prethodni postupak, navodi RTS. Današnji beogradski tabloidi spekulirali su da bi se Čolović mogao nagoditi s tužiteljstom, te da je u optjecaju pogodba na tri godine zatvora u zamjenu za priznanje krivnje o suradnji s hrvatskim obavještajnim službama.

Među ostalim, tabloid Informer, blizak srbijanskoj vladi i premijeru Aleksandru Vučiću, objavio je kako se Čolović našao u obavještajno-špijunskom poslu da bi izbjegao optužbe za navodne ratne zločine na teritoriju tzv. RSK.

Čedi Čoloviću, uhićenom u petak pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske, Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovu prijedloga Tužiteljstva, koje je posije saslušanja pokrenulo istragu protiv Ćolovića, tražeći za Čolovića pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela, te uznemirenja javnosti.

Kazneni zakon Srbije predviđa kaznu od tri do 15 godina zatvora za osobe koje vojne, ekonomske ili službene tajne priopće, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili osobama koje rade za te države.

Od pet do 15 godina zatvora zaprijećeno je KZ-om Srbije osobama koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavešjtajnu službu u Srbiji ili njome rukovode, a od jedne do 10 godina u slučaju stupanja u stranu obavještajnu službu.

U slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u namjeri da se priopće ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi zaprijećena je kazna od jedne do osam godina.

Sporazum o priznanju krivnje, po važećim propisima, moguć je za kaznena djela do 12 godina zatvora.

Uhićeni Čedo Čolović ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, a do 1990. godine živio je i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Beogradski mediji za Čedu Čolovića navode da je umirovljeni časnik vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, a tvrde da je uhićen dok se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku.

Proteklih mjeseci i godina, Čolović je, prema tvrdnjama srbijanskih medija, prikupljao podatke o časnicima JNA protiv kojih Hrvatska već jest ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog ratnih zlodjela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter