Optuženici za 11. rujan nisu se izjasnili o krivnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petorica optuženih za atentate 11. rujna 2001. izašli su u subotu pred vojni sud u americkoj bazi Guantanamo, gdje se nisu htjeli izjasniti o krivnji vec su odgovarali molivama ili uzvicima "ubit cete nas".

"Tužiteljstvo je spremno poceti proceduru", rekao je glavni tužitelj, general Mark Martins, prema video prijenosu rasprave.

Optuženici, koji se terete za pripremu i izvršenje napada 11. rujna 2001. u New Yorku, Washingtonu i Shanksvilleu, nisu se izjašnjavali o krivnji. "Optuženi odbija odgovoriti", ponavljao je vojni sudac James Pohl za svakog optuženog koji je odbijao odgovoriti na pitanja.

Optuženi su u jednom trenutku skinuli slušalice odbijajuci cuti prijevod sudskih pitanja, nakon cega je sudac prekinuo sudenje i zatim je u sudnicu uveden prevoditelj.

Jedan od petorice optuženih Jemenac Ramzi ben al-Šaiba jedini je uzeo rijec i optužio sud da ce ih ubiti i to prikazati kao samoubojstva, aludirajuci na ponašanje nekih americkih vojnika prema optuženicima u Guantanamu.

Odvjetnik Pakistanca Halida Šeika Mohameda je rekao da se njegov klijent nece izjašnjavati jer je krajnje zabrinut za pravednost procedure. Vojna vlast je zatim tijekom nekoliko minuta cenzurirala prijenost.

U pokušaju odgadanja termina, rasprave su se otegle u vezi pitanja prijevoda, nacina izgovaranja imena zatocenih i vojnog nadzora odvjetnika.

Citanje optužnice se zbiva više od deset godina nakon najkrvavijih atentata u povijesti Sjedinjenih Država i na prvu obljetnicu smrti Osame bin Ladena koji je za njih preuzeo odgovornost. Ali proces stoljeca, kako ga nazivaju promatraci, mogao bi pricekati još najmanje godinu dana.

Petoricu optuženika optužnica tereti za 2976 žrtava napada na Svjetski trgovacki centar u New Yorku, Pentagon i za rušenje zrakoplova u Shanksvilleu. Budu li proglašeni krivima prijeti im smrtna kazna. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter