Optuženi zbog plijena od 3,4 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskok je podigao optužnicu protiv prevarantske skupine koja se, po tvrdnjama tužiteljstva, od lipnja 2011. do kraja ožujka 2012. kriminalom domogla čak 3,4 milijuna kuna.

Skupinu od čak 17 članova navodno je okupio Radovan Štetić, ranije oslobođen u slučaju protiv "zagrebačke zločinačke organizacije", a kao član skupine optužen je i sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić. On se ljetos nagodio s tužiteljstvom za uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao optužbe da se s još devetoricom 'suradnika' od više tvrtki na prijevaru domogao robe vrijedne gotovo 1,5 milijuna kuna.

Prema pisanju medija, Burušić se u posljednjem slučaju nije uspio nagoditi, za razliku od navodnog šefa skupine koji je priznao nedjelo i pristao na trogodišnju zatvorsku kaznu. Osim toga ostat će i bez nekoliko milijuna kuna vrijedne imovine.

Na službenim internetskim stranicama Uskok je izvijestio da je 17 navodnih članova skupine od lipnja 2011. do kraja ožujka 2012. u Zagrebu, Bjelovaru, Orahovici, Pitomači, Rijeci, Osijeku i Našicama, dizalo kredite i nezakonito došli do gotovine. "Kredite su podizali preko trgovačkih društava, koja nisu obavljala poslovnu djelatnost za koju su registrirana već su služila za izvršenje kaznenih djela, posredstvom drugih osoba koje nisu ispunjavale potrebne uvjete i to na temelju prethodno sačinjene neistinite dokumentacije iz koje je proizlazilo da su te osobe fiktivni zaposlenici trgovačkih društava i da su u mogućnosti otplaćivati dobiveni kredit, uz prethodno im obećanu manju novčanu naknadu", navodi Uskok u priopćenju. Osim toga tereti ih se i da su preko svojih tvrtki naručivali i preuzimali robu od više trgovačkih društava "bez stvarne namjere plaćanja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter