Optuženi za iživljavanje nad radnicom iz Slavonije

Prostor u kojemu je u Poreču poslovao Vjeran Šalov (M. SARDELIN/Arhiva)
Prostor u kojemu je u Poreču poslovao Vjeran Šalov (M. SARDELIN/Arhiva)

Nakon provedene istrage pulsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu na Općinskom sudu u Puli protiv 32-godišnjeg Vjerana Šalova i njegove godinu dana mlađe supruge Vanese,  nastanjenima u Poreču, zbog kaznenih djela počinjenih na štetu 43-godišnje Slavonke koju su mjesecima brutalno zlostavljali, ozljeđivali i držali u ropskom odnosu.

Vjerana Šalova tereti se za kazneno djelo trgovanja ljudima za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od jedne do 10 godina, kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode za što je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina ili jednu do deset godina zatvora te kazneno djelo teške tjelesne ozljede koje je kažnjivo sa šest mjeseci do pet godina zatvora. Njegova supruga Vanesa optužena je za dva kaznena djela i to trgovanje ljudima i protupravno oduzimanje slobode.

Pobjegla u Slavoniju

Epilog je to višemjesečne istrage pokrenute u srpnju nakon bijega teško ozlijeđene, pretučene 43-godišnjakinje u Slavoniju gdje je zatražila liječničku pomoć i slučaj prijavila policiji. Njezinog "poslodavca", poduzetnika Vjerana Šalova, policija je uhitila sredinom srpnja i od tada je u pritvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Nakon nešto više od mjesec dana, koncem kolovoza istraga je proširena i na njegovu suprugu Vanesu, no za nju odvjetništvo nije tražilo da joj se odredi pritvor.

Ovom još nepotvrđenom optužnicom Vjerana i Vanesu Šalov tereti se da su od rujna 2015. godine do 17. srpnja 2016. u Poreču psihički i fizički zlostavljali 43-godišnju Slavonku. Koristeći činjenicu da nema financijskih mogućnosti za samostalan život, supružnici su ženu tjerali da bez plaće i neprijavljeno radi za njih, odnosno da radi u kuhinji i obavlja poslove ugostiteljstva, kao i kućne poslove. Supružnike Šalov, koji su u Poreč doselili lani iz mjesta Sabunike kod Zadra, tereti se da su u spomenutom razdoblju držali pod nadzorom mobilni telefon 43-godišnjakinje, učestalo joj govorili da nema kamo otići i da mora raditi za njih radi otplate pretjerano određenog duga. Govorili su joj i da je njezini roditelji ne žele, a istovremeno su joj prijetili da će, ukoliko ode od njih, nauditi njoj, njezinim roditeljima i sestrama. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter