Optuženi Puljanin htio bi u Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petar Cuic iz Pule, optužen da je u Sloveniji s Ašmedom Halitijem i Lorisom Bencicem, takoder s Puljštine, sudjelovao u izazivanju eksplozije na kuci Ramadana Maljokua u Mariboru u kolovozu ove godine, nalazi se na 8. mjestu izborne liste Istarske socijaldemokratske nezavisne stranke (ISDNS). Usprkos cinjenici što je u Sloveniji optužen, ali nedostupan slovenskim pravosudnim organima, ništa ga ne prijeci da se nade na izbornoj listi.

- Cinjenica da je osoba osumnjicena za pocinjenje kaznenog djela ne predstavlja zapreku za isticanje kandidata na listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, posebno imajuci u vidu odredbu clanka 28. Ustava Republike Hrvatske kojom je propisano da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomocnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, odgovorio nam je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

- Nije to taj Petar Cuic. To je neka greška. Netko nam je to podmetnuo. Podmetnuo nam je JMBG. Znam ja tko je to. Nisam ja radio listu. Znaci da imamo krticu koja radi za IDS, rekao nam je Ivan Janko, nositelj liste Istarske socijaldemokratske nezavisne stranke, kada smo ga upitali kako im se na listi našao Petar Cuic, optuženik zbog pocinjenja kaznenog djela dovodenja u opasnost života i imovine opce opasnom radnjom ili sredstvom u Sloveniji. Objasnio nam je da je na listi trebao biti covjek istog imena i prezimena koji je clan stranke od pocetka, a nekada je bio i tajnik.

- Stanuje tamo blizu Gortanove uvale i stariji je od Petra Cuica koji se našao na listi, rekao je Janko. Upitali smo ga i za Stanislava Cuica, koji je drugi na listi i otac Petra Cuica. Odgovorio je da ne zna da su Stanislav i Petar otac i sin, prijavljeni na istoj adresi - Gervaisova 64. U telefonskom imeniku pronašli smo još osoba prezimena Cuic, ali ne imena Petar. U Gortanovoj stanuju Cuic Jozo i Cuic Božo.

U svakom slucaju nema zakonskih prepreka da Petar Cuic bude kandidat za Hrvatski sabor na izbornoj listi ISDNS-a. Teoretski bi mogao postati zastupnik u Hrvatskom saboru i steci imunitet. Uostalom, Petar Cuic i Ašmed Haliti, za kojima je slovenska policija izdala internu tjeralicu, slobodno se krecu Pulom.

Na temelju tog sporazuma i Kaznenog zakona Republike Slovenije istražna sutkinja mariborskog Okružnog suda zamolit ce medunarodnu pravnu pomoc kod hrvatskih pravosudnih organa za ispitivanjem optuženih jer za druge procesne postupke nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Okružno tužilaštvo u Mariboru je tamošnjem sudu 29. listopada podnijelo istražni zahtjev protiv trojice Puljana i vlasnika kuce Ramadana Maljokua, koji je optužen da je angažirao troje hrvatskih državljana za uništenje bespravno sagradene kuce za koju je planirao dobiti odštetu osiguravajuceg društva. Prilikom izazivanja eksplozije Loris Bencic je teško nastradao i na lijecenju je u Mariboru, a njegova dva kompanjona su istog dana automobilom pobjegla u Pulu, gdje se i sada nalaze. Mariborski je sud protiv Bencica i Maljokua odredio pritvor. (S. BODLAJ IVAŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter