Optuženi odgajatelj i dalje radi u domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prekjucer Državno odvjetništvo objavilo da je protiv I. L. (54), odgajatelja pulskog Doma za odgoj djece i mladeži na Monte Zaru podnijet optužni prijedlog zbog nesavjesnog rada u službi, na naš se upit oglasilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Naime, prema optužnom prijedlogu odgajatelj se tereti da u noci s 29. na 30. rujna prošle godine nije svakih sat vremena obilazio spavaonice mlade grupe šticenika te da su za to vrijeme dvojica šticenika u dobi od 13 i 16 godina psihicki i fizicki zlostavljala 13-godišnjeg šticenika.

Ravnateljica pokrenula postupak za izvanredni otkaz


Tijekom inspekcije ministarstva, odmah nakon nemilog dogadaja, protiv odgajatelja I. L. je ravnateljica pulskog doma Blaženka Butorac pokrenula postupak za izvanrednim otkazom ugovora o radu. Buduci da nam prekjucer ravnateljica Butorac nije htjela odgovarati na pitanja o svojem radniku, odgajatelju I. L., a mi smo raspolagali informacijom da je on i dalje zaposlen u toj ustanovi, obratili smo se Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Ono je potvrdilo da I. L. nije pod suspenzijom.

"Ravnateljica je odmah poduzela dostupne i primjerene mjere utvrdivanja odgovornosti radnika koji su svojim radom neposredno involvirani u ovaj slucaj. Tako je ravnateljica I. L. privremeno udaljila s radnog mjesta. Ravnateljica je 3. listopada 2010. godine protiv I. L. pokrenula postupak za izvanrednim otkazom ugovora o radu, o cemu je obavijestila i Sindikalnu podružnicu Doma Sindikata zaposlenika socijalne skrbi Hrvatske.

Odgajatelj negirao odgovornost za incident

Sukladno Zakonu o radu I. L. je dana prilika iznijeti svoju pismenu obranu. Iako je I. L. vec 4. listopada 2010. otišao na bolovanje, iskoristio je svoje pravo i dostavio svoju obranu ravnateljici i Sindikalnoj podružnici doma, u kojoj nijece svoju odgovornost za navedeni incident, na temelju cega je Sindikalna podružnica dostavila svoje jednoglasno mišljenje "da ne postoje valjani razlozi za otkazivanje ugovora o radu, odnosno pokretanje izvanrednog otkaza I. L.", navodi se u priopcenju koje potpisuje glasnogovornica Zora Lažeta.

Lažeta navodi da je ravnateljica zatražila održavanje sjednice Upravnog vijeca doma 14. listopada prošle godine s tockom dnevnog reda o donošenju odluke o statusu odgajatelja I. L. Upravno vijece je na toj sjednici donijelo Zakljucak po kojem se ravnateljici predlaže sacekati i prikupiti sva izvješca inspekcijskog nadzora, policije i svih drugih državnih tijela koja su ukljucena u istragu te da temeljem kompletne dokumentacije utvrdi odgovornost radnika i donese pravednu odluku.

"Sukladno odredbi clanka 108. Zakona o radu, ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za cinjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. S obzirom na protek roka od petnaest dana, imenovanom (odgajatelju I. L., op. a.) nije ugovor o radu izvanredno otkazan. Radnik I. L. i dalje radi u domu, i to na radnom mjestu odgajatelja za slobodne aktivnosti", navodi Lažeta. (Srecko PERŠIC)


Ishitreni izvanredni otkaz pao na sudu

Ishitreni slucaj urucivanja izvanrednog otkaza ugovora o radu, umjesto suspenzije, dogodio se lani tijekom istrage oko šverca droge putem pošte, a za što se uz Puljanina Alena Morettija, "samo" sumnjicio pulski poštar Slavoljub Stojanovic. Poštaru je odmah na pocetku istrage Pošta urucila otkaz, no presudom koju je na koncu potvrdio i pulski Županijski sud, on ce biti vracen na posao. Tim više što je nedavno nepravomocno osloboden optužbe za šverc droge.


Podijeli: Facebook Twiter