Optuženi direktori Plovanije kamena i Holcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama podignulo je optužnicu protiv Z. N. (45) i S. K. (44) te protiv jednog trgovackog društva zbog kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga. Neslužbeno smo doznali da je rijec o Zoranu Novacicu, nekadašnjem predsjedniku Uprave tvrtke Plovanija kamen, i Siniši Košcaku iz Holcima, koji je pak 2007. preuzeo tvrtku Plovanija kamen.

Optužnicom se Novacic i Košcak terete da su od 2005. do 2007. godine, odnosno od 2007. do 2009. godine, protivno Zakonu o rudarstvu, to jest bez rudarske koncesije za izvodenje rudarskih radova, kao predsjednici Uprave okrivljenog trgovackog društva, s ciljem da se to trgovacko društvo znatno nepripadno okoristi, na podrucju tri katastarske cestice u katastarskoj opcini Kaštel na podrucju Buja organizirali i vršili rudarske radove, eksploataciju i vadenje mineralne sirovine za proizvodnju gradevnog materijala i tehnicko-gradevnog kamena. Izvadena su 43.193 kubna metra kamena ukupne vrijednosti 1.295.790 kuna.

Optužnica koja je danas objavljena na službenoj internet stranici Državnog odvjetništva RH navodi da su i Novacic i Košcak djelovali kao predsjednici Uprave okrivljenog trgovackog društva, no ocito je rijec o pogrešci buduci da Novacic nije zaposlenik Holcima, a upravo je Holcim preuzeo Plovaniju beton, pa stoga nije jasno koje je od ovih dviju trgovackih društava optuženo.

- Znam o cemu se radi i konstantno suradujem s istražnim organima. Rijec je o ilegalnoj eksploataciji prijašnjih vlasnika, odnosno o pravu služnosti nad zemljištem u vlasništvu RH. Ulaskom u kamenolom 2007. Holcim je zatekao i naslijedio situaciju u kojoj je poslovao prethodni vlasnik. Rješavanje prava služnosti traje dugo, a bivši vlasnici su to pokušavali regulirati od 2005., no zbog sporosti administracije oni su ipak radili. Naslijedili smo takvo stanje i sad je stvar istrage je li Holcim možda vadio kamen na nekim od tih cestica možda tek koji dan nakon preuzimanja, rekao nam je Siniša Košcak iz Holcima.

Bivši predsjednik Uprave tvrtke Plovanija kamen Zoran Novacic kazao nam je da je suradivao s istražiteljima, ali da nije znao da je podignuta optužnica.

- Znam za taj predmet. Dao sam izjavu istražiteljima, ali ne znam odakle sve to. Uvijek smo radili u skladu sa zakonom. Svaku nam je godinu u tvrtku dolazio inspektor koji je provodio nadzor i o tome postoje zapisnici. Odazvao sam se na istražni postupak i sve dalje vodi moj odvjetnik, rekao nam je Novacic.


Podijeli: Facebook Twiter