Optužena zbog "lijecenja" lezbijke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo podignulo je optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice Psihijatrijske ustanove Lopaca dr. Mirjane Vulin (61) zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog rada. Epilog je to istražnog postupka koji je protiv lijecnice voden više od godinu i pol dana.

Afera je odjeknula nakon što je Novi list objavio nevjerojatnu ispovijest 21-godišnje Ane Dragicevic koja je otvoreno progovorila o svom zatoceništvu u Lopaci od 16. do 21. godine života. Posebno se to odnosi na vrijeme nakon stjecanja punoljetnosti, jer je utvrdeno da nije bilo zakonskih elemenata za njenu prisilnu hospitalizaciju koja se provodi iskljucivo u situacijama kad je osoba opasna po sebe ili živote drugih ljudi.

Ana je u Psihijatrijsku ustanovu Lopaca smještena kao malodobna djevojka, u travnju 2004. godine, gdje je u izolaciji i zadržavanju sa starijim duševnim bolesnicima bila do srpnja 2007. godine, kada je odlucila javno progovoriti o "nacinu lijecenja" i svemu što je doživjela kao pacijent u krugu bolnice i bez kontakta s vanjskim svijetom i to samo zato, kako je sama izjavila Novom listu, što se njezini roditelji nisu htjeli pomiriti s njezinom homoseksualnom orijentacijom.

- Roditelji nisu shvatili da nisam homoseksualka zato da bih njih provocirala, nego je to moja prirodna sudbina. Smjestili su me u Lopacu jer ih je bilo sram, pa im je bilo lakše da okolina misli da sam ovisnica nego lezbijka. Moja djevojka i ja smo, posebno zbog mog oca koji je agresivan i netolerantan, cesto bile prisiljene na povremena bježanja od kuce, nekad bismo popile i nešto alkohola, no to nije neki poseban grijeh u našim godinama. Ali drogirale se nismo, što su od mene neki u toj ustanovi tražili da priznam jer sam upravo zbog toga formalno hospitalizirana, ispricala nam je Ana.

Detalji "zatoceništva" maloljetne djevojke burno su odjeknuli u javnosti, a krajem svibnja 2008. godine uslijedila je i ostavka ravnateljice Mirjane Vulin, što je Upravno vijece Psihijatrijske bolnice Lopaca i prihvatilo.

Komisija Hrvatske lijecnicke komore, koja je u Lopaci provela izvanredni strucni nadzor, dobila je izmedu ostalog, i iz neposrednog razgovora sa šticenicima, informacije o metodologiji lijecnika te ustanove po kojoj se maloljetni pacijenti što dulje zadržavaju na bolnickom tretmanu, a posebno oni kojima su roditelji placali hospitalizaciju.

Komisija je nakon inspekcijskog nadzora zakljucila da je rijec o "torturi maloljetnih pacijenata", odnosno svojevrsnoj izolaciji i zadržavanju sa starijim teškim duševnim bolesnicima kako bi se maloljetnim pacijentima utjerao strah u kosti.

S tim ciljem lijecnici tim pacijentima nisu dozvoljavali niti izlazak u bolnicki park ni kontakt s obiteljima, a kontrola Komisije je pored toga pronašla u nekim slucajevima i prevelike doze antipsihotika i ostalih lijekova, nakon cega je reagiralo Opcinsko državno odvjetništvo inicirajuci istražni postupak protiv ravnateljice Psihijatrijske ustanove Lopaca, Mirjane Vulin. (S. KLEVA/Novi list)

Ana Dragicevic: Nadala sam se, konacno ce me pustiti
- Kad sam prvi put smještena u Lopacu, imala sam samo jedan nalaz da sam pozitivna na droge, a mojim neukim roditeljima je to bio savršen izgovor pred okolinom - da sam na drogama i da mi je mjesto na psihijatriji! No, kako za vrijeme boravka u Lopaci nisam imala niti jednu apstinencijsku krizu, ocito je da nisam bila ovisnica o drogama. Štoviše, inzistirala sam da mi se vadi krv kako bih to dokazala, ali nisu to htjeli napraviti. Na kraju sam priznala da sam ovisnica samo iz jednog razloga - da me prestanu psihicki uništavati. Mislila sam: kad vide da nemam apstinencijske krize, konacno ce me pustiti, što se nažalost nije dogodilo, ispricala je Ana Dragicevic Novom listu prije gotovo dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter