Optužena tvrdi da većina oštećenika laže

Optužena je dovedena na sud iz pulskog pritvora (M. SARDELIN)
Optužena je dovedena na sud iz pulskog pritvora (M. SARDELIN)

Na suđenju Tanji Kovačić iz Višnjana zbog brojnih prijevara, na pazinskom Općinskom sudu je u ponedjeljak svoje iskaze dalo dvanaest svjedoka - oštećenika. Kovačić je na većinu svjedočenja dala primjedbu da su lažna. Među svjedocima su bili njezina sestra Sanja Kovačić, rođak Marko Bartolić, župnik Ilija Jakovljević iz Fažane te bivša Tanjina direktorica Zdravka Cukon iz Privredne banke Zagreb. Kovačić je na sud dovedena iz pulskog pritvora u kojem je od početka studenoga prošle godine nakon što je po tjeralici uhićena u Rijeci.

Dug od 183.000 eura

Prvi je pred sucem Denisom Hekom svoj iskaz dao Branko Kovačić, kojega je upravo Tanja bila prijavila zbog prijetnji u travnju 2008. godine, no te su optužbe odbačene. Na kraju njegovog iskaza Tanja je dala primjedbu pojasnivši da je cijeli Brankov iskaz laž, svaka njegova rečenica. Branko, koji s Tanjom nije u nikakvom srodstvu, kazao je da ustraje u zahtjevu da mu Kovačić vrati 183.000 eura, od ukupno 200, budući da mu je ranije vratila 17.000 eura. Sudu je kazao da o "investiciji" nije znao budući da je Tanji novac dala njegova supruga. No, kada je doznao, zatražio je da se sastanu te joj je tada kazao da želi natrag svoj novac jer mu ti poslovi izgledaju čudno. Kazao joj je i da se novac može zaraditi radom, a ne tako, olako. Ilija Jakovljević, župnik iz Fažane, je na sudu izjavio da je Tanji predao na "oplođivanje" 60 tisuća kuna koje nije dobio natrag. Jakovljević nije postavio imovinsko - pravni zahtjev, niti je Tanju prijavio zbog novca.

- Tanja mi je rekla da nema smisla da novac stoji na računu, već ga treba oploditi. Predao sam joj novac i uredno dobio potvrdu. Prezentirala mi je da bi se taj novac uložio u fondove gdje je kamata veća nego u banci.

Župnik ulagao vlastiti novac

Dosad nisam dobio ništa nazad od tog novca, a Tanju sam samo jednom zvao i pitao što je s tim novcem. Ona mi je onda kazala da će biti sve u redu, a onda je sve krenulo kako je krenulo, kazao je Jakovljević.

Imanuel Basa iz pazinskog državnog odvjetništva je Jakovljevića pitao o poznanstvu sa Kovačić i je li novac bio njegov  ili od župe te tko je koga kontaktirao po pitanju ulaganja.

- Tanju Kovačić znam kao bankaricu, a s obzirom na moju narav posla poznavao sam je i osobno. No nisam bio župnik u Višnjanu. Bilo mi je poznato da su i neke druge kolege ulagale u fondove. Ne bih mogao sa preciznošću reći da li je ona mene prva kontaktirala ili sam ja nju zvao u svezi ulaganja. Imao sam povjerenja u nju, a radilo se o osobnom novcu, a ne od župe. Na tražim povrat novca, kazao je Jakovljević.

Svoj iskaz je dala i Tanjina sestra Sanja Kovačić koja je opravdavajući sestru za slučaj 700 tisuća kuna od Slavka Borojevića kazala da je dignula kredit od 70 tisuća eura s kojim je djelomično podmiren dug, na način da je novac direktno prebačen Borojeviću na račun, a Sanja je na taj način, podmirujući Tanjin dug, kupila trećinu obiteljske kuće koja je bila na ime Tanje Kovačić. Objasnila je sudu i što je bilo onoga dana kada je sa sestrinog stola u banci pokupila dokumentaciju i zaradila kaznenu prijavu zbog prikrivanja djela.

Sestra nije znala što se zbiva

- Znam da su ljudi davali novac da bi zaradili, ali o tome što se dešavalo nisam znala ništa jer im je Tanja govorila da meni i mami ništa ne pričaju. Vjerujem da je uzimala novac, ali ne i navedene iznose. Onoga dana kada je Tanja bila na policiji ja sam sa njezinog stola pokupila rokovnike, ne da bi prikrivala nešto, već zato jer sam tražila broj odvjetnika da pomogne Tanji, kazala je Sanja.

Tanjin rođak Marko Bartolić sudu nije iskazao ništa jer se ničega nije sjećao. Zdravka Cukon, nekadašnja direktorica porečke poslovnice PBZ je kazala da je Kovačić bila njezina tajnica te da je u slučaju Borojević banka počela provjeravati rad te je utvrđeno da se bavi poslovima koje banka ne dopušta. Nakon što je otkrivena postala je bahata, a upravo je iz tog razloga slijedio sporazumni otkaz, pojasnila je svjedokinja.

Svi oštećenici, osim Jakovljevića, traže da im Tanja Kovačić vrati novac te su postavili imovinsko - pravni zahtjev. Suđenje se nastavlja za desetak dana kada će biti saslušani još neki svjedoci, a Tanja Kovačić imat će priliku iznijeti svoju obranu. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter