Optužena petorka ne osjeca se krivom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo pet godina od navodnih prijetnji Nenadu Kalcicu (35) i clanovima njegove obitelji iz Vodnjana, kao i drugih kaznenih djela, u srijedu su na optuženicku klupu pred sutkinjom Opcinskog suda u Puli Verom Glasnovic Gjoni sjeli Puljani Samir Dedukic (45), Pavle Orešnik (33), Dario Debeljak (44), Danijel Kljajic (27) i Dževad Nesimi (33) i svi se redom izjasnili da se ne osjecaju krivima. Državno odvjetništvo za sve njih traži zatvorske kazne.

Opcinsko državno odvjetništvo tereti Dedukica, Orešnika, Debeljaka i Kljajica, medu ostalim, da su od 13. travnja do studenog 2007. godine neposredno i putem njemu bliskih osoba prijetili Kalcicu. Tako su ga u dva navrata u travnju stjerali u separe kafica Full street u vlasništvu Debeljaka, prijeteci mu da se mora skloniti iz Vodnjana za nekih sedam kilometara ili ce u protivnom biti ugrožen, kao i cijela njegova obitelj. U optužnici piše da mu je pritom Kljajic prijetio cupanjem noktiju i lomljenjem ruku, Dedukic da ce ga zakopati u Munticu, Orešnik da ce mu prosvirati glavu, a Debeljak da ce ga zadaviti golim rukama. Nakon dva tjedna, uz psovke i prijetnje, Kalcica su protiv njegove volje ugurali u Dedukicev auto i odvezli do parcele u Munticu. Otišli su do mjesta gdje je ubijen Nikola Grbic, gdje je Dedukic Kalcicu rekao: "Vidiš ovo stablo, vidiš kako završe ljudi koji se prave frajeri". Sva cetvorica su ga potom izudarala, i to Dedukic metalnom palicom, Orešnik mu je stavio pištolj u usta i repetirao ga, a onda su ga svi udarali kundacima pištolja, rukama i nogama, prijeteci da ce ga ubiti i da ce mu slomiti kicmu, da imaju veze u policiji, da mu slucajno ne bi palo na pamet da to prijavi. Nakon svega ubacili su ga u prtljažnik automobila, odvezli do Vodnjana i ondje izbacili.

Iz optužnog prijedloga državnog odvjetništva nije vidljivo zbog cega je petorka prijetila Nenadu Kalcicu. No, pricalo se da je u pitanju zaštitarski posao koji je Kalcic racunao da ce sklopiti s Gradom Vodnjanom. Naime, osnovao je zaštitarsku tvrtku i nadao se angažmanu na cuvanju objekata u vlasništvu Grada. No, u svibnju je završio u pulskom pritvoru jer je navodno nekoliko puta prijetio smrcu gradonacelniku Klaudiju Vitasovicu i još jednom Vodnjancu, ali i nekim osobama cija su imena u ovom optužnom prijedlogu.

Nitko od petorice okrivljenika u srijedu nije htio iznositi obranu pa je sutkinja procitala njihove iskaze iz istrage, tijekom koje su takoder sve negirali. U postupku je predvideno ispitivanje velikog broja svjedoka pa je na zahtjev državnog odvjetništva, kojemu treba nešto vremena da se pripremi za njihovo ispitivanje, rasprava odgodena za 30. ožujka. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE O OPTUŽBAMA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter