Optužena Davorka Smoković: Ispada da sam kradljivica i lažov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završnim riječima optužbe i obrane, a prethodno iznošenjem obrane optuženice, u riječkom Županijskom sudu okončana je glavna rasprava u sudskom postupku koji se vodi protiv bivše općinske državne odvjetnice Davorke Smoković. Optužena je za zlouporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a objava presude zakazana je za idući četvrtak. U međuvremenu je optužba dva puta unijela promjene u optužnicu, konkretno precizirala ju je, a i na tako izmijenjenu optužnicu Smoković se izjasnila kako se ne smatra krivom.

Prema izmijenjenoj USKOK-ovoj optužnici Smoković se tereti da je kao državna odvjetnica izdala 32 putna naloga za fiktivna putovanja na kojima uopće nije bila, dok je u slučaju 228 putnih naloga stvarno otputovala, ali je prikazala kako je u službene svrhe koristila privatni automobil. Tereti se da je, obračunavanjem takvih troškova putovanja, oštetila državni proračun i sebi pribavila imovinsku korist u iznosu nešto manjem od 60 tisuća kuna, na koliko i glasi imovinski zahtjev.

Obrana i optužba 

U završnom govoru je zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković Kralj istaknula kako nalazi dokazanim oba djela za koje se Smoković tereti.

– Obrana optužene je neuvjerljiva. Putovanja je bilo neobično puno za državno odvjetništvo. Nije pozivala policiju na radne sastanke u odvjetništvo, već je isključivo odlazila kod njih bilo da je bila pozvana na sastanak ili ne. Znala je da na putovanja nije išla privatnim, već isključivo službenim vozilom. Smatram da kao otegotnu okolnost treba uzeti u obzir upornost u činjenju djela, da je djela počinila kao čelna osoba u ODO-u Pazin te da je narušila dignitet državnog odvjetništva. Otegotna okolnost pri izricanju kazne jest i što je službeno vozilo koristila svakodnevno, prikazujući kao da je koristila privatno vozilo, naglasila je između ostalog Jurković Kralj. 

– Optužnica je bitno promijenjena. Veći dio obrane moje branjenice prihvaćen je, što se vidi iz toga kako je izmijenjena optužba. Nema niti jednog dokaza iz kojeg bi izvan sumnje bilo vidljivo da je Davorka Smoković svjesno kršila zakon. Niti jedan od ovih dokaza ne upućuje na takav zaključak. Novca na službenoj kartici uistinu nije bilo i tu leži korijen problema. Morala je sama plaćati gorivo i nije bila svjesna da je dobivala više od onoga što je smatrala da treba dobiti kako bi pokrila troškove koje je imala plaćajući sama gorivo. Mislila je da će time biti na nuli te to ukazuje da nije bilo namjere niti svijesti o počinjenju kaznenog djela. Radila je imajući povjerenje u podređene i smatrajući da oni rade na ispravan način. Od prvog ispitivanja do danas iskazuje isto za razliku od optužbe koja je znatno izmijenjena, istaknuo je u svojim završnim riječima odvjetnik Marko Kuvač.

Greška, ne namjera 

Smoković je na to dodala kako je sve ono što je rekla živa istina te da je zahvalna da se »završilo s ovom pričom« čime je mislila da joj je drago da je suđenje završilo. Prethodno je iznosila obranu, a u jednom trenutku više nije mogla zadržati suze. 

– Jako mi je teško i neugodno da sam radi ovog optužena. Ispada da sam lažov i kradljivica, a u životu nisam imala šalabahter u školi, niti prepisala zadaću. Ključni svjedoci od optužbe su lagali. Ja se u financije ne razumijem. Zato smo imali računovodstvo. Potpisivala sam sve što su mi donosili jer sam imala povjerenje u njih. Da su me prvi put upozorili da radim pogrešno, do svega ovoga ne bi došlo. Da su mi rekli kako trebam upisivati podatke u putni nalog, da trebam navesti registarsku oznaku vozila i kilometražu, ja bih to i učinila. Mislila sam da sve što su napravili u računovodstvu istina. Tko bi bio lud da u državnom odvjetništvu mulja sa službenim vozilom. Da bih uzela 1 kunu svjesno, to mi je grozno. Nije me zanimao novac. Sve sam prepustila računovodstvu, a da sam znala da rade pogrešno, sama bih to bila prijavila. Jako mi je žao što se sve ovo dogodilo. Moj posao je meni bio sve. Nije mi ni na kraj pameti bilo ovo. Netočno je da nisam bila na putovanjima, da sam ih izmislila. Za neka putovanja i izlaske na teren nisam niti pisala putne naloge. Nisam bila tipičan državni odvjetnik, a jako sam voljela raditi. Tvrdim da sam na svim ovim putovanjima bila. Još bih dodala da nisam imala svijest da radim nešto protuzakonito, branila se Smoković. (Šarlota Brnčić)

 


Podijeli: Facebook Twiter