Optužen odgajatelj pulskog Doma za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog propuštanja dužnog nadzora pulsko Opcinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv I. L. (54), odgajatelja pulskog Doma za odgoj djece i mladeži, a vezano za slucaj zlostavljanja 13-godišnjeg šticenika krajem rujna prošle godine.

Naime, odgajatelj se tereti za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, odnosno zbog toga što u smjeni u noci s 29. na 30. rujna 2010. nije, sukladno Pravilniku i uputi, redovito svakih sat vremena obilazio odjel mlade skupine šticenika i njihove spavaonice.

Za to su vrijeme, zbog njegova propuštanja dužnog nadzora, izmedu 22 i 2 sata dvojica šticenika doma u dobi od 13 i 16 godina ušli u spavacu sobu treceg šticenika, 13-godišnjaka, i fizicki ga i psihicki zlostavljali, o cemu I. L. kao nocni odgajatelj nije imao nikakvih saznanja.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine ravnateljica pulskog Doma za odgoj djece i mladeži Blaženka Butorac pokrenula je postupak za izvanrednim otkazom ugovora o radu nocnom odgajatelju I. L., a o cemu je medije izvijestilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Izvanredni otkaz nocnom odgajatelju uslijedio je navodno nakon rezultata izvanrednog inspekcijskog nadzora u domu.

Iako se tada spekuliralo da je maloljetni šticenik silovan, u optužnom prijedlogu nema rijeci o tome, vec se za sada samo spominje psihicko i fizicko zlostavljanje.

No policija je u listopadu prošle godine odmah pokrenula istragu protiv 16-godišnjeg zlostavljaca te je on zbog sumnje na kazneno djelo nasilnog spolnog odnosa s djetetom, odnosno sa silovanjem izjednacenu spolnu radnju i kazneno djelo nanošenja ozljeda bio smješten u pritvor.

Trinaestogodišnji šticenik koji je uz njega sudjelovao u zlostavljanju svog vršnjaka zbog svoje dobi nije kazneno odgovarao za ovaj slucaj. Zlostavljani 13-godišnjak je pak vracen u jedan drugi dom u Istri, iz kojega je ranije bio poslan na stacionarnu opservaciju u pulski Dom za odgoj djece i mladeži.

Ravnateljica pulskog Doma za odgoj djece i mladeži nije htjela komentirati optužni prijedlog protiv njihova odgajatelja. Butorac nije niti potvrdila, a niti opovrgnula da je on još lani dobio izvanredni otkaz.

- Dok se sve ne okonca ne bih davala komentare, rekla je kratko Butorac. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter