Optužba protiv Škandula sa 7,5 pala na 1,7 milijuna kuna!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Puli je nakon prošlotjednog rocišta izmijenilo optužnicu protiv Maura Škandula i Tatjane Vrus tereteci sada bivšeg direktora i suvlasnika Merkanta da je zloporabom položaja tri trgovacka obrta oštetio za 1,7 milijuna, a ne za 7,5 milijuna kuna! Time je iznos za koji se Škandul tereti od pocetne optužbe 2001. godine smanjen za punih deset milijuna kuna.

Premda do izmijenjene optužnice jucer nismo uspjeli doci, doznajemo da je ona upucena okrivljenicima, koji ce se o njoj moci ocitovati 30. lipnja, za kada je zakazan nastavak ovog maratonskog sudenja, koje je pri kraju.

Iako ce mnogima koji prate ovaj slucaj što datira iz sredine 1990-ih godina znacajno smanjenje iznosa za koji se tereti Škandul izgledati šokantno, treba napomenuti da su do 1,7 milijuna doveli izracuni knjigovodstveno-financijske vještakinje, koja je po nalogu suda u više navrata dopunjavala prvotni nalaz i mišljenje, kako tijekom ovog, tako i tijekom prethodnog sudenja. Tako je Državno odvjetništvo odlucilo uzeti u obzir ono što je proizišlo iz dokaznog postupka i korigirati optužnicu.

Naime, iako je Škandulu prvi put sudeno pod optužbom iz 2001. da je zlorabeci položaj i ovlasti oštetio trgovacke obrte za 11,7 milijuna kuna, on je 2006. osuden na devet godina zatvora zbog iznosa od 7,5 milijuna kuna. Tada je Vrus, nekadašnja zaposlenica knjigovodstvenog biroa Amfiteatar, koja je optužena za pomaganje Škandulu, bila osudena na pet godina zatvora, ali je pobjegla iz zemlje sve do ukidanja presude u veljaci 2008.

Sve to vrijeme - od izricanja nepravomocne presude do njezinog ukidanja - Škandul je proveo u pritvoru. Do iznosa od 7,5 milijuna kuna na prvom se sudenju takoder došlo izracunima vještaka, koji medutim nisu imali na raspolaganju cjelokupnu dokumentaciju Merkanta i oštecenih obrta.

Vrhovni sud je ukidajuci presudu u veljaci 2008. naložio da se predmet vrati Županijskom sudu u Puli pred izmijenjeno sudsko vijece, koje treba utvrditi tocno kolanje novca izmedu Merkanta i trgovackih obrta, kao i izmedu samih trgovackih obrta.

Ponovljeno sudenje pocelo je u studenom 2008., saslušavan je velik broj svjedoka, citani dokazi iz spisa, a na više je rocišta bila vještakinja, koja je stalno dopunjavala nalaz i mišljenje, uzimajuci u obzir sve relevantne parametre. Tako se na koncu iznos za koji je Škandul optužen sveo na samo 1,7 milijuna kuna.

Neki dodatni dokumenti na kojima bi se temeljila optužba za 7,5 milijuna kuna nisu se pojavili, a vještacima nije preostalo drugo vec da nalaz i mišljenje izrade temeljem dokumentacije koja im je na raspolaganju. (M. KOŠTA)

Veljko Miljevic, odvjetnik Maura Škandula: Izmjena je povoljnija za Škandula

- Izmjena optužnice nece prolongirati, vec moguce i skratiti ovaj dugotrajni postupak, rekao nam je Veljko Miljevic, branitelj prvooptuženog Maura Škandula. Pojasnio je da je cinjenicni opis u optužnici ostao gotovo isti.

- Dvadesetak parcijalnih vještacenja još je lani pokazalo da je od eventualnog manjka, odnosno od razlike u dnevnom prometu od 7,5 milijuna, trošeno na place, vracanje kredita i podmirivanje drugih troškova. Vještakinja je parcijalnim vještacenjima došla do iznosa od 1.772.000 kuna, i to je Državno odvjetništvo uzelo u obzir. Smatram da ce stoga ova izmjena bitno skratiti postupak i ocekujem da bismo vec za dva mjeseca mogli imati presudu, zakljucio je Miljevic.


Podijeli: Facebook Twiter