Optužba protiv sindikalne celnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv šefice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ane Kneževic (56) splitsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu zbog prodaje bedema Priuli u samom središtu Splita, i to Sklad Gradnji brace Žužul.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Kneževicka je kao predsjednica SSSH sklopila ugovor sa Slavenom Žužulom o kupoprodaji Priulija, zašticenog kulturnog dobra pored Marmontove, za smiješan iznos od 618.280 eura, odnosno nešto više od 4,5 milijuna kuna.

Sumnjici se da je zlouporabila položaj i ovlasti i pribavila svom sindikatu nepripadajucu imovinsku korist. SSSH je inace bio korisnik prostora na bedemu, dok je pravi vlasnik država. Predstavnici Javnog pravobraniteljstva splitske Županije još su u travnju 1999. zatražili, a u meduvremenu i ishodili, uknjižbu prava vlasništva.

Na Priuli je u zemljišnim knjigama postavljena i plomba, privremena mjera zabrane otudenja i opterecenja. S bedemom je problem i što na prostor aspiriraju i neki drugi sindikati. Prijavu protiv Kneževicke podnio je upravo Ozren Matijaševic, šef HUS-a, kao i to da su u tijeku postupci za vracanje nacionalizirane imovine privatnim vlasnicima.


Podijeli: Facebook Twiter