Optimizam štiti od bolesti srca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sretni i optimisticni ljudi izloženi su bitno manjem riziku za srcani ili moždani udar, sugeriraju rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici s Harvarda.

Oni su obradujuci podatke iz više od 200 ranijih istraživanja utvrdili da je rizik od tih bolesti dvostruko manji medu optimisticnim pojedincima.

Autori istraživanja ipak isticu da njihov rad, objavljen u casopisu Psychological Bulletin, sugerira da postoji veza, ali ne smatraju to još dokazom da osjecaj zadovoljstva štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Takve osobe opcenito su zdravije, a znanstvenici smatraju da osjecaj zadovoljstva životom može smanjiti rizike poput visokog krvnog tlaka ili povišene koncentracije kolesterola u krvi.

Znanstvenici su utvrdili su da faktori poput optimizma, zadovoljstva životom i srece povezani sa smanjenim rizikom pojave bolesti srca i krvnih žila, bez obzira na dob osobe, njezin društveno-ekonomski status, pušenje ili tjelesnu masu.

Upozoravaju pri tom da je uoceno da osobe koje se opisuju sretnijima zdravije žive, odnosno vježbaju i zdravo se hrane što takoder utjece na bolesti srca i krvnih žila.

Vecina ranijih istraživanja bavila se utjecajem stresa i depresije, a ne srece i optimizma, i pokazale su da su stres i depresija povezani s bolestima srca.


Podijeli: Facebook Twiter