Optimizam kao tema Pulskih dana eseja

Dr. Boris Domagoj Biletić (J. PREKALJ)
Dr. Boris Domagoj Biletić (J. PREKALJ)

Ovogodišnji, 11. po redu Pulski dani eseja na programu su 18. i 19. listopada u prostorima Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u staroj tiskari.

Prvoga dana program će početi performansom Josipa Pina Ivančića naslovljenim "Op-ti-mizam", a optimizam je i tema ovogodišnje manifestacije.

U podne prvoga dana, kao i ranijih godina, održat će se proglašenje dobitnika nagrade "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja 2013., a potom će izlaganja imati: Irena Lukšić "OP!TI?MI!ZA?M! /Razmišljanja o životu u umjetnosti," Josip Cvenić "Optimizam kao filozofija održivosti" i Branko Čegec "Mogućnosti optimizma u sjeni novoga totalitarizma".

U nastavku programa bit će predstavljena knjiga "Vuk u Supermarketu" Gorana Starčevića. Zatim će se svojim izlaganjima predstaviti: Dragutin Lučić Luce "Optimizam kao modus europskog nihilizma", Helena Sablić Tomić "Žena i optimizam" i Marko Sosič "Na putu k svjesnoj utopiji", a u 19 sati je otvorenje izložbe "Inkacani marinaj(i)" Valtera Smokovića Garofula.

Sutradan, 19. listopada izlagat će: Janko Rožič "Optimum optimizma", Vesna Krmpotić "Sjeti se vale da si more!", Ivan Molek "Izazov dekreacije. Moment optimizma u poetici 'Divlje duše'", Julijana Matanović "Pisanje – ključna riječ u definiciji optimizma", Goran Starčević "Optimizam i pesimizam u funkciji palanke", Sibila Petlevski "O stilistici optimizma i panglosijskoj retorici" i Jovan Nikolaidis "Život je pred nama: varijacije o optimizmu".

Bit će predstavljena i knjiga "Balerina, Balerina" Marka Sosiča. Organizator manifestacije je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra, a voditelj i kreator Pulskih dana eseja je dr. Boris Domagoj Biletić.

- Pulskim danima eseja nastojimo pokrenuti, i učiniti tradicionalnom, jednu međunarodnu književnu manifestaciju u Puli koju, iz posebne literarne i književničke vizure, shvaćamo i kao grad-esej – ogledan jednako u dobromu kao i u lošemu, a ugledan onoliko koliko se mi današnji, ovdašnji i gostujući stvaratelji i intelektualci trudimo oko njegova ugleda, kazao je dr. Biletić glede prvog izdanja te manifestacije sada već davne 2003. godine. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter