Optimisticne najave za hrvatski turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odmah po otvaranju vrata poznati bavarski turisticki sajam F.re.e u Münchenu najavio je dobru turisticku sezonu u Hrvatskoj. Doduše, turoperatori daju oprezne izjave iako se naveliko hvale bombasticnim porastom bukinga.

Slicno misli i celni covjek hrvatskog turizma, novi ministar Veljko Ostojic, kojemu je ovaj, od preuzimanja dužnosti, prvi službeni posjet nekom sajmu. Ostojic je pažnju posvetio upravo Bavarskoj buduci da iz te pokrajine dolazi najveci broj njemackih gostiju.

- Brojke su dobre. One daju realni optimizam kada pricamo o ovoj sezoni. Medutim, moramo reci da je dio tih brojki vezan za dinamiku bukinga. Te velike brojke, 50 ili 60 posto, vezane su za popuste koji su davani na rani buking, a i za relativnu sigurnu i stabilnu situaciju u Njemackoj pa su se zato ocito gosti odlucili ranije bukirati.

Pretpostavljam da ce se taj veliki plus istopiti i da cemo doci na neke normalne i realne brojke za ovo razdoblje pripreme sezone. Bio bih zadovoljan ponavljanjem prošle sezone što se tice nocenja i dolazaka, dok se nadam da ce financijski pokazatelji biti bolji, smatra Ostojic.

Da Hrvatska stoji stabilno kod svih organizatora putovanja potvrdio nam je i direktor predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Njemackoj Mato Radic.

Jedan od najznacajnijih njemackih touroperatora u Bavarskoj koji puni hrvatske kapacitete, prije svega istarske, ID Riva Tours imao je, pak, porast bukinga od cak 47 posto, ali je njen celni covjek Selimir Ognjenovic i dalje oprezan. Kaže da ce Nijemci definitivno i dalje putovati bez obzira na svjetsku gospodarsku krizu, koja ipak zaobilazi Bavarsku gdje je nezaposlenost trenutno ispod cetiri posto. Ipak, Nijemci su oprezni, kaže on, jer se boje da ih u krizu ne povuce ostatak svijeta.

Ocekuje i dobru predsezonu, koja je po njemu kljuc uspjeha. Veli da bi jedino mogao biti problematican lipanj kada se u Ukrajini i Poljskoj organizira Europsko nogometno prvenstvo, a opce je poznato da su Nijemci pravi fanatici kada je u pitanju taj sport. Dobru špicu sezone podrazumijeva. (Iz Münchena Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter