Optička igra: Šahovnica na tijelu

Geometrija i jarke boje - Moschino
Geometrija i jarke boje - Moschino

Tko bi rekao da će hrvatska šahovnica ući u modni svijet kroz široka vrata? To, doduše, ne možemo pripisati zasluzi ovdašnjih ambasadora koji diljem svijeta propagiraju vrednote Lijepe naše, već je riječ o igri modne slučajnosti.

Naime, u ovosezonskim proljetno-ljetnim kolekcijama kvadrati su jedan od ključnih trendova. Crno-bijeli, crveno-bijeli, žuti, zeleni, nije bitno koja je kromatska kombinacija ovih geometrijskih likova, bitno je ukvadratiti se, po mogućnosti od glave do pete, kao što nam to sugerira Marc Jacobs u kolekciji koju je izradio za kuću luksuza Louis Vuitton. Jacobs je cijelu scenografiju na reviji podredio kvadratima, preselio ih čak i na eskalatore kojima su silazile manekenke. U tu optičku igru, od koje mogu zaboljeti oči, dizajner je ukombinirao i torbice, naravno s kvadratnim printom. Da bi stvorio opartovski dojam dinamike na svojim kreacijama, Jacobs kvadrate kombinira i s prugama, drugim ovosezonskim hitom.

Pruge se, doduše, iznova pojavljuju svake ljetne sezone, ali u mornarskoj varijanti. No, ovoga puta riječ je o total pruga looku, opet od glave do pete. Dizajneri su ovoga puta crpili inspiraciju u osamdesetima, u Beetlejuiceu, kultnom filmu Tima Burtona iz 1988., odnosno zločestom liku Bubimiru, koji je u prugama, pogađate - od glave do pete. Utjecaj osamdesetih vidljiv je u kroju hlača visokoga struka te širokih nogavica koje se prema dnu sužavaju. Model u koji bi rado uskočila visoka i vitka figura. U Bubimir stilu ovih je dana osvanula i pjevačica Maja Šuput, a tu oči bode kombinaciju sugerirao joj je Modni Mačak.

Igra geometrije i optike ove je sezone prisutna i u kombinacijama pruga i kvadrata, ali i rombova te drugih likova. A kada modni ovisnik spari jaki grafizam i jarke boje, uspjeh je zagarantiran - nema šanse da ne bude zamijećen u masi proljetne pudrasto-bež klasike. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ/Foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter