Opstojnost istarskog gospodarstva lomi se na gradnji Ipsilona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nije istina da smo svi krivi za drugi recesijski udar, kao što kaže premijer Zoran Milanovic, ali, nažalost, tocno je da se u drugom tromjesecju nece dogoditi nikakav ozbiljniji gospodarski pomak, kako kaže potpredsjednik Vlade Radimir Cacic, i to zbog nedostataka realnih projekata", naglasio je na konferenciji za novinare saborski zastupnik Damir Kajin.

Po njegovim procjenama, u 2012. BDP nece, kako se najavljivalo, biti 0,8 posto veci od lanjskog, vec manji za oko 1,5 posto. Stoga ce za hrvatsko gospodarstvo kljucan biti treci kvartal, zapravo turisticka sezona, koja ce, po njemu, biti opterecena krizom i prirodnim nepogodama u Italiji, a uz to zabrinjava ga pad izvoza u Italiju, koja je najveci gospodarski partner Hrvatske.

Kajin smatra da bi hrvatska Vlada, poput njemacke, trebala onemoguciti Italiji eventualno povlacenje novca iz Zagreba i Privredne banke.

- Nije istina, kako govori Radimir Cacic, da u svim tranzicijskim zemljama pada BDP i da je Hrvatska najbolja medu njima, veli Kajin. Dodaje da BDP u zemljama EU-a pada samo u Grckoj, Portugalu, Madarskoj, Cipru, Italiji i Nizozemskoj, a nije uvjeren da ce Hrvatska iduce godine ostvariti nekakav gospodarski rast.

Naprotiv, pribojava se da ce Hrvatska ulaskom u EU izgubiti tržište CEFTA-e, koje evropski fondovi nece moci kompenzirati. Buduci da izvoz u zemlje CEFTA-e raste, a u EU pada, moglo bi doci do preseljenja hrvatske proizvodnje na istok, da bi se izbjegle carinske barijere, smatra Kajin.

"Ulaskom Hrvatske u EU mogu se vratiti mali investitori, koji na Jadranu žele kupiti kucu ili stan, ali ne i veliki igraci kojima je još u glavi Sanader, u cije je vrijeme kroz politiku rasprodaje otjeran svaki relevantan i pošten ulagac, zbog cega je Hrvatska bila eldorado za dolazak prljavog novca", rekao je Kajin.

Dodao je da ne vjeruje da ce iduce godine zapoceti realizacija najavljenih investicija, poput termoelektrane u Plominu, Zagreba na Savi ili Istarskog ipsilona. Osvrnuo se i na susrete sindikata s Vladom, a po njegovom mišljenu, teško ce se sindikati odreci kolektivnog ugovora, zapravo prava koja iz njega proizlaze. Time bi, smatra Kajin, doveli u pitanje svrhu svog postojanja.

"Bez sindikalnog pokreta, makar on bio i krnji, hrvatska Vlada nece pomoci gospodarstvu, vec ce ostati bez radništva", naglasio je.

Opstojnost istarskog gospodarstva lomi se, smatra, na gradnji Istarskog ipsilona, na kojoj bi izravno bilo angažirano više od tisucu ljudi, a još toliko posredno kroz pružanje usluga. Stoga porucuje, ako treba promijeniti koncesijski ugovor, neka se to napravi odmah.

Vjeruje da ce Uljanik riješiti "pitanje svih pitanja", a to je popunjavanje knjige narudžbi. No, posebno ga tišti situacija u Cimosu, kojem su zbog odnosa Hrvatske i Slovenije od 1991. blokirane nekretnine te ne može dobiti zajam od HBOR-a i osigurati perspektivniju buducnost za svojih 1.200 zaposlenih.

Na novinarsko pitanje tko je, ako nismo svi, kriv za drugi recesijski udar, odnosno tko je odgovoran za ovakvo stanje u zemlji Kajin odgovara: "Sigurno je da su ljudi koji su sada na vlasti odgovorni, ali odgovornija je ona bivša vlast, ona koja je godinama vladala u kontinuitetu. Ali i ova, koja se uhodava, ima problema i niz propusta - od kadrovskih rješenja pa nadalje". (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter