Opstala Zankijeva uprava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekivano burna redovna Izborna skupština Hrvatskog društva likovnih umjetnika, održana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, nije donijela bitne promijene na celu HDLU. Premda je skupina nazvana Inicijativni odbor, ispred koje je ponajprije nastupao umjetnik i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, Damir Sokic, pokušala odgoditi održavanje Izborne skupštine dok se ne raspravi o nizu optužaba upucenih prema Upravi, u tome nisu uspjeli, kao niti u prošlotjednom pokušaju da održavanjem Izvanredne skupštine sprijece izbore.

- Zašto nisi dozvolio raspravu o radu Upravnog odbora, jer se bojiš, eto zašto! - vikao je Sokic bivšem i sadašnjem predsjedniku Upravnog odbora Josipu Zankiju, dok mu je ovaj uporno odbijao dati rijec.

No, nakon niza verbalnih napada s jedne i druge strane, u jednom je trenutku postalo evidentno da Inicijativni odbor nema zakonskih sredstava, ali niti dovoljnu podršku clanstva da sprijeci izbore. Zanimljivo je pritom da premda su prošli tjedan prikupili 70 potpisa na peticiji za odgodu izbora, njihovi prijedlozi imali su podršku oko polovice tog broja. Umjesto toga Skupština je prvo izglasala da se izbori održe, a potom i izabrala tijela HDLU. Glasovanju za Upravni odbor pristupio je 81 clan Društva te vecinom od 77 glasova odabrao UO u sastavu: Josip Zanki, Anita Kuharic Smrekar, Tomislav Buntak, Fedor Vucemilovic, Ivan Fijolic, Koraljka Kovac Dugandžic i Gordana Bakic Vlahov. Odaziv glasaca za Nadzorni odbor je bio jednak te su u njega izabrani Stanko Abadžic, Hrvoje Šercar i Srecko Planinic. Osim tih dvaju tijela odabran je i Casni sud, Odbor za Statut te Odbor za dodjelu likovne nagrade HDLU.

Izborna skupština pokazala je da je HDLU bremenit problemima, pritom je indikativno da se izbori za Upravni odbor vec godinama provode mimo Statuta pa se umjesto za pojedine clanove glasa za kandidacijske liste, a osobito je zanimljivo da na ovim izborima postojala samo Zankijeva lista, pa se moglo glasati samo za. Ocito je da udruga koja sama ne raspolaže velikim sredstvima, ali igra kljucnu ulogu pri raspodjeli novca Ministarstva kulture i lokalnih uprava ima velikih problema u ozakonjivanju nacina djelovanja. Statut joj je neuskladen sa Zakonom o udrugama, a razni cinitelji vec dugo opstruiraju donošenje novog, pri cemu je ovisno o tome s kim razgovarate, krivac uvijek na drugoj strani. Pitanja o radu Zankijeve uprave je puno, no prostora za raspravu o tim pitanjima sinoc nije bilo. Proceduralno je nejasno i zašto je pred skupštinom umjesto Radnog tijela Skupštine sjedila nekolicina clanova Upravnog odbora. Svi spomenuti problemi prenose se u novi dvogodišnji mandat, manje više stare Uprave, koja ce se morati svojski potruditi da djelovanje Društva ucini zakonski ispravnijim i transparentnijim kako bi izbjegla nove blamaže.


Podijeli: Facebook Twiter