Opsjednutost Irine Andreeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teatar Novogo Fronta iz Ceške u subotu se u labinskom Circolu u sklopu 5. festivala vizualnog kazališta predstavio predstavom "Dybbuk" u kojem je glavnu i jedinu ulogu odigrala Irina Adreeva. Predstava pricu vuce iz židovske mitologije, a Dybbuk je zapravo duša kojoj je zabranjen ulazak u Gehennu (nešto poput kršcanskog pakla) i koja opsjeda tijelo živuceg covjeka da bi ispunio jednu zadacu. Legenda kaže da Dybbuk tijelo napušta kada je njegova zadaca, uz pomoc opsjednutog tijela, izvršena.

Opsjednutost Irine Andreeve pocinje kada se na platnu iza nje iscrta ženski lik dok ona nepomicno, celava, bijelog lica i pokrivena u crni plašt sjedi nasred pozornice. Nakon uvodnog krika, Andreeva na sebe stavlja crvenu periku i pleše u ritmu priglupe pop pjesmice poput opsjednute tinejdžerice.

Opsjednutosti se nižu jedna za drugom, pa Andreeva postaje djevica okrunjena ružama, mali davo koji se u šumi bori s nepomicnom trakom sve do svecenice nepoznatog kulta koja se po ljestvama treba popeti do platna i probiti ga glavom. Predstava završava kao što i pocinje - s Andreevom nepomicnom na stolici i bijelim platnom iza nje, no ovaj put na njemu nitko ne šara - možda je Dybbuk, na kraju, ipak ispunio sve svoje zadace.

Ples i gluma Andreeve su fizicki iznimno zahtjevni, a sama izvedba docarava muku kroz koju opsjednuto tijelo prolazi dok se nalazi u raljama Dybbuka. Za svoju izvedbu Andreeva je na kraju dobila zasluženi aplauz od publike kojoj ce uznemirujuce i vizualno impresivne scene zasigurno ostati u dugom sjecanju.

Predstave Teatra Novogo Fronta, kazališne skupine koja potjece iz Rusije, a koja od 1994. djeluje u Ceškoj, temelje se na misticizmu i apstrakciji, suvremenom plesu i cirkusu. Pokretacka sila leži u akciji, improvizaciji i napetosti pojacanoj apsurdnošcu ljudske tragedije. Glavna kreativna preokupacija proizlazi iz interesa za vjecnu mistiku muceništva u ljudskom postojanju što je bilo jasno svima koji su pohodili labinski Circolo.


Podijeli: Facebook Twiter