Opsežne mjere nakon upada bijesne lisice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je bijesna lisica napala domace životinje u dvorištu jedne obitelji u selu Štifanici kod Baderne, konkretnim mjerama na užem podrucju te prevencijskim na citavoj Poreštini suzbit ce se eventualno širenje bolesti, najavio je u srijedu Stožer za suzbijanje bjesnoce i ostalih zoonoza.

Proteklog vikenda u obiteljsko je dvorište ušetala lisica koja je najprije napala macku, a potom i kokoši u obližnjem kokošinjcu. Veterinar Slobodan Mudric kaže da je lisica odmah poslana na analizu u rijecki Veterinarski institut, koji je potvrdio bjesnocu. Odmah su eutanazirane sve životinje koje su bile ili se sumnjalo da su mogle biti u dodiru s bolesnom lisicom (70 kokoši i cetiri macke), a u selu je naredeno zatvaranje svih životinja za koje se sumnja da bi mogle biti bijesne kao i pasa mladih od tri mjeseca, a lutalice su eutanazirane.

Psi i macke moraju se oznaciti i držati pod kontrolom (na povocu i s brnjicom) a sve macke i psi moraju biti cijepljeni. Zaštitno cijepljenje pasa te kontrola domacih ljubimaca obvezna je i na citavom podrucju Mjesnog odbora Baderna.

Veterinarska ambulanta Vet-centar popisat ce sve vlasnike pasa i macaka na podrucju Štifanica, cijepiti one koji to nisu te eutanazirati sve lutalice, a Lovacko društvo Zec iz Poreca provesti hajke na lisice.

Uz to, zakljuceno je na sjednici, obavijestit ce se sva okolna lovacka društva da organiziraju hajke na svom podrucju, kao i nacelnici okolnih opcina s kojima ce se održati zajednicki sastanak na kojem bi se usvojile mjere prevencije. Kako upozoravaju lovci, postoji sumnja da se bjesnoca iz unutrašnjosti približava granicama Poreca.


Podijeli: Facebook Twiter