Opsežna istraga nakon napada u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mevlid Jašarevic koji je u petak izveo teroristicki napad na zgradu americkog veleposlanstva u Sarajevu bio je pripadnik zajednice vehabija koja je bila smještena u Gornjoj Maoci kod Brckog i koju je policija ranije razbila, potvrdio je u subotu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetovic.

- Ovaj napad bio je cin terorizma. On ne može nicim biti opravdan, kazao je Ahmetovic na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, sazvanoj povodom Jašareviceva napada na veleposlanstvo.

Ministar je dodao da je napad nanio ogromnu štetu BiH te da se cini sve da se umiješani u napad privedu.

Potvrdio je da su u suradnji sa srbijanskom policijom provode akcije te da je u Srbiji vec pretraženo 18 lokacija i privedeno 15 ljudi.

Najavio je da ce i policija u BiH obaviti niz pretraga svih lokacija za koje se smatra da su povezane s pociniteljem napada. Nije medutim želio govoriti o tome je li napad bio izolirani cin pojedinca ili možda dio šire zavjere. "Porucujem da cemo nastaviti s beskompromisnom borbom protiv svih oblika radikalizma", kazao je Ahmetovic.



Americki veleposlanik Patrick Moon iskazao je zahvalnost policiji u BiH na brzoj reakciji na napad. "Ovaj je incident za žaljenje, no mi vjerujemo da ce policija i pravosude BiH nastaviti odlucno raditi na ovom slucaju, a ja obecavam potpunu potporu vlade SAD-a u ovoj istrazi", kazao je americki veleposlanik.

Americki veleposlanik istaknuo je kako ce rad Sjedinjenih Država na reformama u BiH biti nastavljen i da to ništa ne može zaustaviti. Kazao je da SAD nije imao nikakvih naznaka da se priprema ovakav napad te da ce u Sarajevo stici posebni tim istražitelja FBI-ja da bi utvrdio štetu na veleposlanstvu. "Rijec je o standardnom postupku u ovakvim slucajevima", kazao je Moon.

Tužitelj BiH Dubravko Campara, koji vodi istragu o napadu, potvrdio je da ce za Jašarevica zatražiti pritvor cim bude pušten iz bolnice u Sarajevu.

Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka Mevlid Jašarevic u petak je u popodnevnim satima pucao iz strojnice na zgradu americkog veleposlanstva, pri cemu su ranjeni jedan policajac i jedan zaštitar iz americkog veleposlanstva.

U intervenciji policije i specijalnih postrojba, Jašarevic je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prevezen u bolnicu.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo rekao je ranije u subotu da je Jašarevic, uz automatsku pušku AK-47 kojom je pucao na veleposlanstvo, kod sebe imao i dvije bombe koje nije upotrijebio.

Predsjedavajuci BiH Predsjedništva Željko Komšic rekao je nakon izvanredne sjednice toga tijela da ce vlasti pojacati mjere zaštite od teroristickih napada te raditi na novim zakonskim rješenjima da bi se sprijecilo ponavljanje ovakvih incidenata.


Podijeli: Facebook Twiter